Antti Hintsa

Väkevää tahnaa on ensimmäinen suomalainen kokonaan yhteisörahoituksella katettava hanke.

Juha Pekka Tapani Heikkinen on helsinkiläinen laulaja-lauluntekijä ja kitaristi. JPTH on keikkaillut soolona ja sittemmin JA NIIN EDELLEEN -bändin kanssa keväästä 2011 niin kadulla, festareilla kuin täysillä klubeilla ympäri Suomea. Etelä-Suomen Vasemmistonuorten Ääri-kuoronkin kanssa esiintynyt trubaduuri on nähty myös helsinkiläisehdokkaiden kuntavaalibileissä ja Paavo Arhinmäen presidentinvaalikampanjan aikaan Elielinaukion vaalimökillä.

Yli sata keikkaa soittanut muusikko voitti vuoden 2011 katusoiton Suomen mestaruuden Faces-etnofestivaaleilla. Samana kesänä JPTH julkaisi Klaus Thunderin tuottaman Babyshower-EP:n. Nyt JPTH JNE valmistelee ensimmäistä koko bändin voimin tehtävää levyään, joka on tarkoitus rahoittaa Mesenaatti-yhteisörahoituspalvelun kautta.

Heikkisen lisäksi JA NIIN EDELLEEN -yhtyeeseen kuuluvat cajón-rumpalisti Jere Kolehmainen ja Timjam Ikiliikkuja, joka taituroi niin bassolla, koskettimilla kuin melodikallakin. Kaikilla yhtyeen jäsenillä on pitkä esiintyjätausta näyttelemisen ja musiikin parissa ja teatteripiireistä JPTH JNE:n pojat toisensa löysivätkin. Ensimmäisen yhteisen keikkansa Heikkinen, Kolehmainen ja Ikiliikkuja soittivat Vasen-vappufestareilla Café Mascotissa viime toukokuussa.

Yhteisörahoituspalvelu Mesenaatti

Pauliina Seppälän ja Tanja Jänicken perustama Mesenaatti.me on Suomen ensimmäinen yhteisörahoitussivusto, mutta samanlaisia on toiminut maailmalla jo pitkään. Tunnetuin palvelu lienee amerikkalainen Kickstarter.

Yhteisörahoituksen idea on, että kiinnostavaa projektia voi rahoittaa eli mesenoida pienelläkin summalla ja lahjoitustaan vastaan saa tietyn vastikkeen. Jokaiselle projektille asetetaan keräystavoite ja määritellään vastikkeet ja niille hinta. Mikäli minimisummaa ei saada kasaan, lahjoitukset palautetaan.

ILMOITUS

Mesenaatti-palvelua käynnistetään viidellä pilottihankkeella, joista JPTH JNE:n Väkevää tahnaa -projekti on yksi ja samalla ensimmäinen suomalainen kokonaan yhteisörahoituksella katettava hanke.

Mesenaatti avataan suurelle yleisölle helmikuussa. Pilottiprojekteissa rahoitusta haetaan levytyshankkeiden lisäksi tanssiteokselle ja ekolifestyle-lehti Huilille. Tulevaisuudessa Mesenaatin kautta voitaisiin rahoittaa myös sosiaalialan hankkeita ja tukea vaikkapa hyväntekeväisyysjärjestöjä.

Väkevää tahnaa -projekti

JPTH suunnitteli rahoittavansa levyn Kickstarterin kautta, kunnes kuuli suomalaisesta Mesenaatista. Kerättäväksi summaksi määriteltiin levybudjetiksi maltillinen 3 500 euroa ja vastikkeina tarjotaan muun muassa levyjä, fanipaitoja ja elämyspaketteja.

JPTH JNE:llä ei ole taustallaan levy-yhtiötä eikä keikkamyyjää vaan kaikki tehdään itse. Talkoisiin osallistuu trion lisäksi myös yhtyettä fanittavia ystäviä ja tuttavia, joilla on osaamista musiikki- ja media-aloilta.

Väkevää tahnaa -rahoitusprojekti avattiin joulukuun alussa ja perjantaina aamupäivällä kasassa oli 3 381 euroa 105 mesenaatilta. Mikäli rahoitus saadaan kasaan, levy ilmestyy maaliskuun loppuun mennessä.

Projekti on avoinna vielä maanantaihin 14. 1. 2013 saakka. Mesenoimaan pääsee osoitteessa: mesenaatti.me/projects/jpth/.

Enemmän JPTH JNE -yhtyeestä perjantaina 11. tammikuuta ilmestyneessä Kansan Uutisten Viikkolehdessä.