Lehtikuva/ Mike Stobe

Monet jalkapallon ystävät ovat jo vuosien ajan toivoneet Suomeen omaa Rosenborgia: pääsarjaa dominoivaa joukkuetta, jonka rahkeet riittäisivät myös eurokentillä. Vaikka viime vuosina kotimaamme kentillä on saatu todistaa HJK:n usein murskaavaakin ylivoimaa, eivät siivet ole kantaneet Mestarien liigan lohkovaiheeseen asti tällä vuosituhannella.

Klubin viime aikojen operointia pelaajamarkkinoilla seurattuaan on vaikea välttyä vaikutelmalta, että nyt euroglooriaa haetaan tosissaan: joukkueen riveihin ovat liittyneet muun muassa kokeneet maajoukkuesoturit Mikael Forssell ja Teemu Tainio. Molemmat konkarit pelasivat avauksessa Klubin napatessa maalittoman tasapelin hollantilaisesta FC Twentestä Maspalomas-turnauksessa Espanjassa maanantaina.

Täysin purematta ei jalkapallo-kansa ole siirtouutisia niellyt.

Suomifutiksen, ja tietenkin etenkin Klubin, ystäville siirtouutiset ovat hunajaa korville. Paitsi että kokeneet pelimiehet ovat erinomainen lisä joukkueeseen nimenomaan ulkomaan visiittejä ajatellen, lisäävät tunnetut nimet Klubin ja koko Veikkausliigan kiinnostavuutta. Nokian pörssikurssin lailla laskeneet yleisömäärät kaipaisivatkin piristystä.

HJK:n avauskokoonpano alkaa näyttää ainakin paperilla siltä, että mestaruuspystin voisi periaatteessa pistää saman tien jakoon. Suurimmat kysymysmerkit löytyvät puolustuksesta ja maalivahtiosastolta: veskari Ville Wallénin taidot eivät ole aivan muun joukkueen tasolla, ja kun puolustuslinjastakin kokenut Rami Hakanpää siirtyi KuPSin keltapaitaan, on Klubi-fanien toiveissa ainakin yhden kansainvälisen tason topparin hankinta omaa päätä turvaamaan. Tuoreessa Veikkaajassa HJK:n urheilujohtaja Tuomo Saarnio kertookin puolustajan olevan hakusessa, kuten myös kakkoskassarin sekä ”pukkimaisen”, nopean hyökkääjän.

Täysin purematta ei jalkapallokansa ole siirtouutisia niellyt. Netin keskustelupalstoilla moni on jo ehtinyt maalailla Miklun polven muotoisia piruja seinille: joukkueen konkaripelaajien tiedetään olevan alttiita loukkaantumisille.

ILMOITUS

Tilannetta ei varsinaisesti paranna se, että Klubin kotipesän Sonera-stadionin muovimatto niittää tunnetusti satoa pitkin kautta. Sairastuvalta käsin on joukkuetta hankala auttaa: pelkällä pukukopissa psyykkaamisella ja joukkuehengen nostatuksella ei palloa maaliin saada.

Toinen kriittinen näkökulma kokeneiden pelaajien hamstraamiseen on se, onko taktiikka pitkällä tähtäyksellä järkevä. Vaikka Forssell, Tainio ja kumppanit eivät taatusti palaa Suomen viheriöille vain jäähdytelläkseen, käyvät herrojen pelivuodet väistämättä vähiin. Lyhytnäköinen panostus yhden kauden eurohuumaan voi kostautua tulevina sesonkeina karvaasti – etenkin, jos joukkue putoaa pois peleistä varhaisessa vaiheessa ja mittavat palkintorahat jäävät saamatta.

Viikon vakiorivi koostuu tuttuun tapaan Valioliigan ja Championshipin otteluista. Siirtoikkunan ollessa sepposen selällään joukkueiden kokoonpanot ja siten myös voimasuhteet saattavat elää lähiaikoina suurestikin.

Hyvä esimerkki löytyy kohteesta kolme, jonka vierasjoukkue West Ham on vahvistunut viime aikoina parillakin laadukkaalla pelaajalla. Liverpoolista tutun Joe Colen paluu kasvattajaseuraansa ja Marouane Chamakhin lainaaminen Arsenalista ovat vahvistaneet Hammerseja, ja haistelen tästä yllätysvoittoa Sunderlandista. Kannattanee kuitenkin varmistaa raksilla.

Pomminvarmoja suosikkeja on rivistä tällä kertaa vaikeahko kaivaa. Yksi ehdokas on kohteen kuusi kotijoukkue Fulham, joka sekään ei ole onnistunut viime aikoina vakuuttamaan. Kuitenkin vastustaja Wiganin tilastot ovat vielä murheellisemmat, joten raapustetaan lappuun ykkönen.

Edes seiskakohteen Chelseaa ei uskalla jättää varmistamatta, sillä joukkue on liigacupin välierien takia otteluruuhkassa ja väsymys saattaa painaa huippupelaajienkin jaloissa.

Vakioveikkauksen peliaika päättyy lauantaina 12.1. kello 16.55. Kansan Uutiset suosittaa 64 merkin järjestelmää: 1, 1(x), (x)2, 2, 1(x), 1, (x)2, (x)2, 1, 1, 1, 1, x(2).