Siltala/Laura Malmivaara

Kaj Kalinin esikoisteoksen Veressä ilmestymisestä on jo kahdeksan vuotta. Uuden aika on nyt. On syntynyt hieno kirja!

Viime vuonna Helsinki oli maailman designpääkaupunki. Voisiko siis jo nyt silmätä kuluneen vuoden tekoja ja saavutuksia ja miettiä millä menestystä laskettaisiin: kävijämäärillä, nettiklikkauksilla, myynnillä, top of mind -kyselyillä?

Jos pitäisi mainita vain yksi todellinen teko ja saavutus, se olisi kaikkien edellä lueteltujen ohitse Kaj Kalinin Design. Kalin on ammattikirjoittaja, jonka lehtitekstit ovat täydellistäneet vaikkapa Glorian Koti -lehden tuottamaa virkistävää lukuhetkeä. Hänen tietorikkaat juttunsa nostavat minkä tahansa julkaisun, muun muassa Imagen ja Helsingin Sanomien tasoa. Kalin on myös sytyttävä luennoitsija ja opettaja.

Kalinin Design on kuitenkin irtiotto edellä kuvaillusta salonkikelpoisuudesta. Se on tekstien kollaasi, jonka on synnyttänyt, näin uskon, huoli elämämme laadun heikkenemisestä, kaaoksen voimista. Eikö designinkin oikeasti pitänyt olla jotain valistunutta ja edistyksellistä. Entä nyt, kun meille kaikille on ihan tuttua arkea sanan inflaatio, että ”design-hotellissa kuollaan design-huumeisiin”.

Tilaa myös vastaanottajalle

Mutta hetkinen: Romaani. Väline. Rakenne esittelee kirjan alaotsikko itsensä. Romaaniko?

ILMOITUS

Sellaisenakin sen voi lukea: moniäänisenä koosteena, erilaisten henkilöhahmojen ajatusten virtana ja toiminnan valaisuna. Aalto-yliopiston ennakkotehtävät, luennoitsija, konsultit, 60-luvun taideteollisuuskonkari, muotoiluasiamiehen vaimo, mielikuvamarkkinoinnin kriitikko, nettikauppias… asioita ja tyyppejä elävästä elämästä, kerrontatekniikkaa, sommittelua, tilaa myös vastaanottajalle, lukijalle.

Kalinin kieli on valppaasti havainnoivaa ja assosiatiivista. Jotkut kiteytykset ovat niin kirkkaita ja jotkut heitot niin häijyjä, että Designin luettuaan sen sivuja palaa selaamaan ja etsimään lukemaansa. Miten vaikeaa olisi kääntää vieraalle kielelle tätä teosta. Sen suomi on niin koskettavaa.

Designin lopussa oleva uusien syntien lista kääntyisi kuitenkin helposti kaikille sivistyskielille. Tässä ne ovat, Kalinin kirjasta lainattuna, meille mietittäväksi:

Lentäminen. Jumalat ja Profeetat. Rikkominen. Koronkiskonta. Naisten myyminen. Ampuminen. Yltäkylläisyys. Veden likaaminen. Arvoasemat. Nopeus. Orjuuttavat palvelut. Ydinvoima. Teolliset elämykset. Melu. Vanhuuden piilottelu. Lihalla mässäily. Autot. Lapsen lyöminen. Toistuvat uutuudet. Puiden vahingoittaminen.

Kaj Kalin: Design. Siltala 2012.175 sivua.