Ei käännytyksiä Afganistaniin -toimintaryhmä ja Vapaa liikkuvuus -verkosto järjestävät huomenna tiistaina klo 16.30 mielenosoituksen Kolmen sepän aukiolla Helsingissä. Mielenosoitus vaatii käännytysten keskeyttämistä Afganistaniin ja oikeudenmukaista turvapaikkapolitiikkaa.

– Suomi käännyttää turvapaikanhakijoita Afganistaniin, vaikka maassa vuosia jatkunut sota on kiihtynyt ja siviiliuhrien määrä kasvaa jatkuvasti, toteaa Joel Kulometsä Vapaa liikkuvuus -verkostosta.

Suomen turvapaikkapolitiikan epäkohdat nousivat esille tänä syksynä kolmen afganistanilaisen turvapaikanhakijan ryhdyttyä nälkälakkoon. Miehet ovat saaneet kielteiset turvapaikkapäätökset Maahanmuuttovirastolta. He ovat valittaneet kielteisistä päätöksistä Helsingin hallinto-oikeuteen, mutta pelkäävät, että valitukset hylätään.

– Vaadimme, että kaikki käännytykset Afganistaniin lopetetaan välittömästi ja että nälkälakossa olleille miehille myönnetään kansainvälistä suojelua, sanoo Marissa Varmavuori toimintaryhmästä.

Vuodesta 2000 lähtien on joulukuun 18. päivänä vietetty YK:n kansainvälistä siirtolaisten päivää. EU:n päinvastaisista julistuksista huolimatta siirtolaisten perusoikeudet ovat jatkuvassa vaarassa. Turvapaikanhakijat ovat järjestäneet tänä vuonna protestileirejä ja nälkälakkoja mm. Saksassa, Puolassa ja Suomessa.

Suomi on antanut viime vuosina satoja kielteisiä päätöksiä Afganistanista tulleille turvapaikanhakijoille. Joillekin on myös myönnetty tilapäisiä lupia, jotka vain lykkäävät käännytystä ilman mahdollisuuksia kotoutumiseen ja perheenyhdistämiseen.