Anniina Säilynoja

Rauhanjärjestö Sadankomitean vuoden 2012 rauhanpalkinnon saa Vapaa liikkuvuus -verkosto.

Palkinto luovutettiin Sadankomitean, taiteilijayhdistys Kiilan ja Suomen PENin yhteisessä itsenäisyyspäivän matineassa.

Vapaa liikkuvuus -verkosto saa rauhanpalkinnon tunnustuksena verkoston tekemästä työstä oikeudenmukaisemman turvapaikkapolitiikan puolesta ja ruohonjuuritasolla tehdystä työstä maahanmuuttajien parissa.

Sadankomitean puheenjohtaja Outi Ojalan mukaan on selvää, että maailmassa ihmisten liikkuvuus ei vähene ja siksi on avauduttava maailmalle ja mietittävä, miten ihmisten liikkumiseen liittyvät kysymykset ratkaistaan.

– Vapaa liikkuvuus on tehnyt arvokasta työtä jo pidempään esimerkiksi romanien parissa, mutta noussut ajankohtaiseksi erityisesti tänä syksynä nälkälakossakin olleiden afganistanilaismiesten tukena tekemästään työstä, Ojala kertoo palkinnon taustoista

ILMOITUS

Katja Tuominen Vapaa liikkuvuus -verkostosta kiitti järjestön saamasta tunnustuksesta ja totesi, että suomalainen turvapaikka- ja oleskelulupapolitiikka ajaa valitettavan usein ihmisiä kestämättömiin olosuhteisiin.

– Kafkamaiset tilanteet ovat tuttuja myös niille suomalaisille, jotka esimerkiksi ulkomaalaisen puolison tai ystävän kautta ovat kosketuksissa maahanmuuttohallintoon.

Sadankomitean rauhanpalkinto on jaetaan vuosittain. Aiemmin sen ovat saaneet muun muassa presidentti Mauno Koivisto, Ritva Siikala ja Kassandra, Sovittelufoorumi ja Turun Mikaelin seurakunta.