Jarmo Lintunen

Helsingin Yhteiskunnallinen Opisto HYO on nimennyt vuoden 2012 yhteiskunnallisen tietoisuuden herättäjiksi Äärioikeisto Suomessa (Into 2012) kirjan tekijät Li Andersonin, Mikael Brunilan ja Dan Koivulaakson.

– Kirjan tekee äärimmäisen ajankohtaiseksi perussuomalaisten ”jytkyvoitto” eduskuntavaaleissa ja sitä seurannut läpimurto ja asemien vakiintuminen myös kuntakentällä syksyn kunnallisvaaleissa, sanoo Helsingin Yhteiskunnallinen Opiston johtokunnan puheenjohtaja Kalevi Suomela.

– Monet kysyvät nyt, mikä on tämän uuden suurpuolueen äkillisen menestyksen salaisuus ja minkälaisten asioiden kannatukseen sen menestys perustuu.

Palkintoperustelujen mukaan teos on huolellinen tutkielma Suomessa vaikuttaneista ja edelleen vaikuttavista äärioikeistolaisista ryhmistä

Palkintoperustelujen mukaan teos on huolellinen tutkielma Suomessa vaikuttaneiden ja edelleen vaikuttavien äärioikeistolaisten pienryhmien historiasta, ideologiasta ja kansainvälisistä yhteyksistä.

Se on myös kertomus siitä, miten näiden ryhmien toiminta kanavoituu perussuomalaiseen puolueeseen.

ILMOITUS

– Kirjasta käy ilmi, että nykyaikainen äärioikeistolaisuus on yleiseurooppalainen ilmiö, jonka keskeisiin ajatusrakennelmiin kuuluu irtautuminen ihmisoikeusperustaisen liberaalin demokratian ihanteesta, Suomela sanoo.

– Sen tilalle he asettavat mystisen nationalistisen kansakunnan tahdon ja johtajuusperiaatteen. Tämä asemoituminen johtaa heidät näkemään sekä sosialistisen työväenliikkeen että uusliberaalin kapitalismin vihollisinaan.

Äärioikeistolaisessa ideologiassa vastakkain ovat kansa ja eliitti, eivät työ ja pääoma, tai oikeisto ja vasemmisto.

Suureksi ongelmaksi demokratian kannalta äärioikeistolaisuuden tekee metapolitiikka. Tällä termillä teoksen kirjoittajat tarkoittavat sellaista kielen ja käsitteiden hallintaa, jota voisi kutsua myös propagandasodaksi.

Siinä Euroopan ja myös Suomen äärioikeisto on niittänyt viime vuosina suuria voittoja. Heidän ajattelunsa ei ole saanut jalansijaa Suomessa vain perussuomalaisissa, vaan valitettavasti koko yhteiskunnassa ja koko puoluekentässä.

– Kirja on tärkeää ja herättävää luettavaa varsinkin opettajille ja kouluttajille, sillä tieto on demokratian parasta itsepuolustusta protofasistista ajattelua vastaan, Suomela toteaa.