Köyhyys – miksi? -teemaviikon avaindokumentteihin kuuluu sveitsiläistä tuotantoa oleva Afrikkaa ryöstämässä (2012). Se käynnistyy Zürichin lähellä sijaitsevasta 5 300 asukkaan idyllisestä Rüschlikonista. Se on maan rikkaimpia kuntia, eikä ihme: kunnan uusiin asukkaisiin kuuluu raaka-ainejätti Glencoren toimitusjohtaja Ivan Glasenberg. Kun yhtiö listautui vuonna 2011 pörssiin, Glasenberg ansaitsi yhdessä yössä 8,8 miljardia dollaria.

Glencore ei ole kovin tunnettu yhtiö, mutta sen olisi syytä olla: se on maailman suurin raaka-ainevälittäjä. Sitä paitsi yhtiön historia on verraten likainen. Sen alkuperäinen nimi on Mark Rich and Co AG perustajansa amerikkalaisen liikemiehen nimen mukaan. Rich päätyi 1990-luvun alussa maanpakoon Sveitsiin (huom!). Entinen New Yorkin syyttäjä Morris Weinberg taustoittaa tapausta hiuksia nostattavin kääntein. Rich saa vähemmän kunniallisen leiman: Yhdysvaltain historian etsityin valkokaulusrikollinen.

Kun tällaisen miehen ”työpanos” vaikuttaa jättiyhtiön syntyhistoriassa, niin polut maailman turuilla eivät välttämättä ole puhtaat nykyäänkään; tämä myös osoitetaan todeksi EU-lonkeroita myöten.

Avainsana on kupari, merkittävä raaka-aine globaalissa taloudessa. Sambialla on kuparin muodossa suuret luonnonvarat. Maan kaivosministeri kiteyttää: olemme köyhiä, vaikka olemme rikkaita. Maan tuore valkoinen varapresidentti Guy Scott johdattaa kuvausryhmän antoisalle kierrokselle maansa asioihin.

Toimittaja-kirjailija Nicolas Shaxson antaa valaisevan pikaluennon aiheesta, miten monikansalliset yhtiöt kuten Glencore ”sen” eli rikastumisensa kehitysmaan kustannuksella tekevät. Asiaan kuuluvat tytäryhtiöt eri puolilla maailmaa, ovelat verosuunnittelut, juristiarmeijat, ja totta kai, veroparatiisien kaltaiset keitaat.

Dokumentin anti on pöyristyttävää, surullista kuin myös vihastuttavaa nähtävää. Se havainnollistaa, miten maailma on tietyille piireille paljolti rosvoamiskenttä, jolla tuhotaan niin ihmisten terveyttä kuin ympäristöäkin.

Köyhyys – miksi? Afrikkaa ryöstämässä. TV1 keskiviikkona kello 22.00.