Pekka Pajuvirta

Akava ihmettelee Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n esitystä siitä, että naisten työmarkkina-asemaa pitää parantaa alle kolmivuotiaiden lasten hoitoon tarkoitettua kotihoidontukea leikkaamalla. Samalla EK on varoittanut kokopäivätyössä olevia siirtymästä osa-aikatyöhön.

Akava puhuu EK:n ”temppuvalikoimasta” ja antaa ymmärtää, että EK ei pyri parantamaan naisten työmarkkina-asemaa.

– EK ei halua, että kokoaikatyötä tekevät lyhentävät työaikaansa. Käytännössä tämä tarkoittaa perheiden kannalta sitä, että EK haluaa miehet kokoaikatöihin ja naiset osa-aikatöihin. Naisten ja miesten työmarkkina-asema ei ainakaan näillä ulostuloilla tasa-arvoistu, sanoo johtaja Maria Löfgren Akavasta.

Akava pitää tarpeellisena, että osa-aikatyön mahdollisuuksia parannetaan. Korkeasti koulutettujen keskusjärjestö painottaa, että kotihoidontukea on kehitettävä tukemaan tätä tavoitetta.

Akava on valmis keskustelemaan etuusjärjestelmien remontoinnista, mutta lähtökohtana on oltava työn tekemisen kannustavuus. Taustalla on hallituksen toimet perhe-etuuksien uudistamiseksi. Asiaa pohtimaan on perustettu työryhmä. Lisäksi pääministeri Jyrki Katainen (kok.) toi toissa viikolla Ruotsin-matkan tuliaisina idean kotiäitien hoputtamisesta nykyistä nopeammin takaisin työelämään. Ruotsi onnistuu pitämään työllisyysasteen ja talouskasvun korkeammalla tasolla kuin Suomi. Yksi keino on osa-aikatyö.

– EK:n ajama linja tarkoittaa kuitenkin sitä, ettei työntekijän oikeus osa-aikatyöhön vahvistu millään lailla, Löfgren huomauttaa.