Lehtikuva/ Patricia Gabriel-Robez

”Oman kehon kuihduttaminen mielen ilmaisun välineenä on äärimmäinen teko”, muistuttaa Antti Pentikäinen.

Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtaja Antti Pentikäinen vetosi torstaina nälkälakkoilevien afgaanimiesten hengen puolesta. Kielteistä turvapaikanhakupäätöstään Helsingin keskustassa nälkälakolla vastustaneiden afgaanimiesten kunto on Pentikäisen mukaan heikkenemässä nopeasti.

– Afgaanimiehiä on pyydetty lopettamaan lakko, mutta he ovat siitä kieltäytyneet. Miesten hengen voi pelastaa vain viranomaisten vastaantulo, joka saisi nälkälakossa olijat hyväksymään sairaalaan siirtämisen.

Abdullahi Gholamsidin ja Javad Mirzayin nälkälakko on kestänyt jo yli 60 päivää.

– Emme syö mitään ennen kuin saamme uuden turvapaikkapäätöksen, toivon mukaan positiivisen, sanoi Gholamsidi Viikkolehden haastattelussa 2. marraskuuta.

Pentikäisen mukaan oman kehon kuihduttaminen mielen ilmaisun välineenä on äärimmäinen teko, jonka perusteet eivät koskaan ole vähäteltävissä.

ILMOITUS

– Tätä suomalaiset virkamiehet ja vastuunkantajat ministeri Päivi Räsäsen johdolla eivät kuitenkaan ole kuulleet tai ymmärtäneet.

Räsänen sanoi samassa haastattelussa, ettei hän eikä eduskunta pysty vaikuttamaan asiaan. Suomessa päätökset yksittäisten henkilöiden turvapaikoista eivät ole poliittisia, hän kommentoi Viikkolehdelle kaksi viikkoa sitten.

Antti Pentikäisen vetoomuksen mukaan miesten kuolema on edelleen estettävissä.

– Hallinto-oikeuden normaalin käsittelyn arvioidaan kestävän edelleen kuitenkin useita kuukausia.

– Suomalaisen järjestelmän inhimillisyys on viimekädessä meidän kaikkien vastuulla. Afgaanimiehiä tyydyttävän poikkeusratkaisun löytäminen täytyy olla mahdollista. Muutoin heidän kuolemansa jää ensikädessä asiasta vastanneiden poliitikkojen ja virkamiesten vastuulle – mutta myös meidän kaikkien vastuulle, jotka olemme hyväksyneet näin epäinhimillisen järjestelmän, hän vetosi.