Lehtikuva/ Jarno Mela

Hallintopakko tarjoaa monia vaihtoehtoja puuttua yhtiön toimintaan.

– Kun yhdellä yhtiöllä on 92 huomautusta, jotka kaikki liittyvät tavalla tai toisella päästöihin, on mielestäni pakko arvioida, että ymmärrystä yhtiötä kohtaan on ollut jo kohtuullisen paljon, vasemmistoliiton kansanedustaja Martti Korhonen sanoo. Hän on eduskunnan ympäristövaliokunnan puheenjohtaja.

Hän totesi keskiviikkona, että 92 on melkoinen määrä kommentoidessaan Talvivaaran kaivoksen ympäristöongelmia ja 5 000–6 000 kuution tuntivauhdilla luontoon virtaavaa jätelietettä.

– Jos poliisi antaa 92 huomautusta vaikkapa ylinopeudesta, kukaan ei voi pitää epäoikeudenmukaisena, että sen jälkeen tulee sakot. Tämä on vähän sama asia.

Hän painotti, että hallintopakko tarjoaa erilaisia menettelyjä, joilla puuttua tapahtumiin.

– Sen ei tarvitse tarkoittaa kaivoksen täydellistä sulkemista. Käytettävissä on uhkasakkomenettely, väliaikainen ja osittainen sulkeminen. Olennaista on, että tilanne saadaan hallintaan.

ILMOITUS

Ministerin uskallettava sanoa

Korhonen perää poliittista tahtoa. Hän kuunteli paikan päällä eduskunnassa ympäristöministeri Ville Niinistön (vihr.) tiedotustilaisuutta, jossa tämä totesi, että vastuu jatkotoimista on Kainuun Ely-keskuksella.

– Poliittista ohjauta pitää myös olla ja poliitikolla on oltava rohkeus sanoa näkemyksensä ääneen, Korhonen sanoi.

– Yksi mahdollisuus on, että koko hallitus ottaa kantaa asiaan, jolloin poliittinen vastuu laajenee. Sitten kuullaan selityksen, miksi joku mahdollisesti ei halua ottaa kantaa. Yhteisen poliittisen tahtotilan pitää kuitenkin välittyä ja sen kannan pitää olla sellainen, että lupaehdot täytyy täyttää. Meillä on siihen tarvittava osaaminen ja välineet. Pitää vain panna toimeksi.

Aiemmin tänään vasemmistoliitto vaati hallitusta arvioimaan kaivosteollisuuden hyödyt ja haitat kokonaisvaltaisesti. Se edellyttää Talvivaaran ympäristöhaittojen laittamista kuriin vaikka pakkokeinoin

Korhonen arvioi myös, että viranomaistoimien ongelma on hitaus.

– Tällaisella reagoinnilla ei saavuteta mitään. Ministerin selitysosio kohtuullinen, mutta selittämällä tämä ei kummene. Tarvitaan toimia.

Korhonen ei halunnut arvioida kaivosyhtiön toimintakykyä.

– Kategorinen mustamaalaaminenkaan ei ole oikein.

Onko kyse ollut kiireestä päästä nopeasti tahkoamaan rahaa?

– Vaikea arvioida, mutta tällainen näkökulma tulee mieleen.

Huomenna Talvivaaraan

Ympäristöministeri Ville Niinistö (vihr.) sanoi keskiviikkona, että ymmärtää Talvivaaran ongelmien koettelevan ihmisten oikeustajua.

– Niin minunkin, hän sanoi.

Ministeri totesi, että Talvivaaran kaivoksessa kyse on ”vakavasta ympäristörikkomuksesta ja vahingosta”. Hän

– Kainuun ely-keskuksella on päätösvalta. Pitkittyviä päästökierteitä ei pidä sallia, Niinistö sanoi keskiviikkona tiedotustilaisuudessaan eduskunnassa.

Niinistö ja ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka matkustavat torstaina Sotkamoon tutustumaan Talvivaaran kaivoksen ongelmiin.

Kainuun ely-keskus antaa päätöksensä Talvivaaraa koskevista jatkotoimista noin kello 16 aikaan.

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi 142eur

Tarjous uusille kestotilaajille!

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi nyt vain 142€ – säästä 20 euroa.
Voit maksaa tilauksesi 3, 6 tai 12 kuukauden erissä. Kestotilaajana saat lukuoikeuden myös digilehteen.
Tarjous uusille kestotilaajille on voimassa 18.4. saakka.

Tilaa tästä!