Lehtikuva/

ELY-keskuksen hartiat eivät riitä, tarvitaan kansallista päätöksentekoa, vaatii toiminnanjohtaja Eero Yrjö-Koskinen.

Raskasmetallien massiivinen vuoto Talvivaaran kaivoksesta ympäröivään luontoon jatkuu keskiviikkona kolmatta päivää. Suomen Luonnonsuojeluliitto vaatii järeämpiä toimia ympäristön tilaa valvovalta Kainuun ELY-keskukselta ja valtiolta.

Liiton toiminnanjohtajan Eero Yrjö-Koskisen mukaan tilanne osoittaa merkittäviä puutteita lainsäädännössä ja viranomaisten toiminnassa, koska asiaan ei ole kyetty puuttumaan määräämällä yhtiön toiminta keskeytettäväksi.

– Toiminnan keskeyttämisen ohella ympäristöhallinnon tulisi harkita koko Talvivaaran ympäristöluvan peruuttamista, toteaa Yrjö-Koskinen keskiviikkoisessa kannanotossaan.

Uhkasakko ja poikkeustoimet käyttöön

Luonnonsuojeluliitto esittää laajoja toimia, jotta laajamittainen Kainuun luonnon pilaantuminen estetään. Kainuun ELY-keskuksen tulisi antaa määräys pilaantumisen ehkäisemiseksi ja tehostaa sitä uhkasakolla. Valtio voi hälyttää palo- ja pelastustoimen, poliisin, armeijan ja muut tahot onnettomuuden torjuntaan.

– Jäteveden valuminen vesistöön ei voi olla missään olosuhteissa hyväksyttävä vaihtoehto, Eero Yrjö-Koskinen painottaa.

ILMOITUS

Suomen luonnonsuojeluliitto ehdottaa valtioneuvostolle myös harkittavaksi, onko nyt kyseessä sellainen kansallinen erikoistilanne, jossa valtioneuvoston tulisi siirtää Talvivaaran viranomaispäätösten teko paikalliselta ELY-keskukselta kansallisesti päätettäväksi.

– Talvivaara osoittaa, että maamme vesiensuojelu on yhä lasten kengissä. Viranomaisilla on puutteelliset keinot turvata vesistöjen tila. Vesiensuojeluun tulee saada nykyistä selkeämmät keinot. Tähän on mahdollisuus ympäristönsuojelulain uudistuksessa, Yrjö-Koskinen muistuttaa.

Lakiin saatava velvoitteita

Luonnonsuojeluliiton mielestä koko ympäristösuojelulain uudistusta tulee tarkastella ympäristöonnettomuuden kautta. Nykyinen laki ei sen mukaan tarjoa riittäviä keinoja saati sellaisia velvoitteita, joilla viranomainen voisi puuttua vesien pilaamiseen.

ELY-keskuksilla on jo nyt “mahdollisuus puuttua” tämänkaltaiseen ympäristön pilaamiseen. Mahdollisuus ei kuitenkaan näytä riittävän, joten se on muutettava “velvollisuudeksi puuttua” ympäristönsuojelulakia uusittaessa, SLL vaatii.

Luonnonsuojeluliiton mielestä esimerkki, jonka Talvivaara ja Suomen viranomaisten toimintatavat antavat, on sanalla sanoen pelottava.

– Sormienläpikatsomiskulttuuri on saatava vihdoin loppumaan. Muussa tapauksessa ympäristön ja vesistöjen pilaaminen tulevat edelleen jatkumaan, Yrjö-Koskinen varoittaa.

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi 142eur

Tarjous uusille kestotilaajille!

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi nyt vain 142€ – säästä 20 euroa.
Voit maksaa tilauksesi 3, 6 tai 12 kuukauden erissä. Kestotilaajana saat lukuoikeuden myös digilehteen.
Tarjous uusille kestotilaajille on voimassa 18.4. saakka.

Tilaa tästä!