Lehtikuva/ Kimmo Rauatmaa

Talvivaaran kaivoksen kipsisakka-allas alkoi vuotaa sen jälkeen, kun allasta oli laajennettu ja sinne oli pumpattu poikkeuksellisen runsaiden sateiden kaivokseen kerryttämiä vesiä.

Ylimääräistä vettä oli kaivosyhtiön ilmoituksen mukaan 1,7 miljoonaa kuutiometriä ja pumppaus aloitettiin syyskuussa. Vesivarastona toimineen avolouhoksen tyhjennyksen ilmoitettiin kestävän kaksi tai kolme kuukautta.

Suomen luonnonsuojeluliiton Kainuun luonnonsuojelupiirin laskujen mukaan Talvivaaran ympäristölupaehdot ylittyvät, sillä kaivoksella on lupa johtaa vesistöön vuodessa 1,3 miljoonaa kuutiometriä vettä, kun nyt pelkästään ylimääräiseksi ilmoitettua vettä on 1,7 miljoonaa kuutiometriä.

Yhdistys vaatii , että Talvivaaran kaivoksen metallinjalostus määrätään keskeytettäväksi. Se on lähestynyt Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusta kirjelmällä.

Kainuun luonnonsuojelupiiri -yhdistys pitää mahdollisena, että pumppaukset kipsisakka-altaaseen ovat edesauttaneet vuodon syntymistä.

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi 142eur

Tarjous uusille kestotilaajille!

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi nyt vain 142€ – säästä 20 euroa. Voit maksaa tilauksesi 3, 6 tai 12 kuukauden erissä. Kestotilaajana saat lukuoikeuden myös digilehteen. Tarjous uusille kestotilaajille on voimassa 18.4. saakka.

Tilaa tästä!