Niko Peltokangas

Terroristijärjestöksi listattu baskinuorten järjestö Segi lakkautti itsensä kesäkuussa ja tilalle aiotaan perustaa uusi poliittinen nuorisojärjestö.

Suomeen vierailulle tulleet baskinuoret Izaskun Goienetxea ja Mikel Button puhkuvat energiaa. Käynnissä on laajamittainen hanke, jonka tavoitteena on uuden poliittisen nuorisojärjestön perustaminen ensi maaliskuussa järjestettävässä kokouksessa.

Goienetxea ja Button ovat osa sosialistista baskivaltiota tavoittelevaa liikettä, joka on viime vuosina tehnyt rajua sisäistä itsekritiikkiä ja hahmotellut uutta strategiaa.

Toissa sunnuntaina pidetyissä Baskimaan alueellisissa vaaleissa itsenäisyyttä kannattava vasemmistokoalitio EH Bildu sai 21 paikkaa, mikä tekee siitä baskiparlamentin toiseksi suurimman ryhmän heti kansallismielisen keskustaoikeistolaisen PNV:n jälkeen.

Sosialistista baskivaltiota tavoitteleva liike on tehnyt rajua sisäistä itsekritiikkiä.

– Bildu ja PNV muodostavat kaksi kolmasosaa Baskimaan tulevasta hallinnosta. Uskomme, että tämän ansiosta Baskimaassa tullaan äänestämään itsenäisyydestä muutaman vuoden sisällä, Goienetxea kertoo.

Vain väkivallattomia keinoja

Kahden valtion alueella sijaitsevan Baskimaan itsenäisyyttä ajava liike on taistellut jo noin viidenkymmenen vuoden ajan. Liikkeen strategiaan sisältyi aiemmin poliittisten keinojen lisäksi myös aseellinen taistelu ETA-järjestön toiminnan kautta.

ILMOITUS

Pitkän prosessin päätteeksi liike päätti vuonna 2009 käyttää jatkossa vain poliittisia ja demokraattisia keinoja. Strategiaa siis muutettiin, mutta tavoitteet ovat yhä samat: itsenäisyys ja sosialismi.

Baskinuorten järjestö Segi päätti lakkauttaa itsensä kuluvan vuoden kesäkuussa, sillä sen ei katsottu enää olevan hyödyllinen. Se oli listattu terroristijärjestöksi, ja viime vuosien laajamittaiset poliisioperaatiot olivat pakottaneet nuoret maan alle.

– Meillä on nyt uusi filosofia. Uuden järjestön on oltava iloinen ja tuore, ja toimintamme on oltava avointa ja läpinäkyvää. Jatkamme tietenkin kamppailua, mutta harkitsemme myös tarkemmin jokaisen tekomme seurauksia.

Aiheesta enemmän perjantaina 2.11. ilmestyneessä Viikkolehdessä.