Philip Ryalls / Redferns

Suomalainen etnomusiikkiyhtye Värttinä sai maailman arvostetuimman maailmanmusiikkipalkinnon ensimmäisenä pohjoismaisena artistina.

Rääkkylässä Pohjois-Karjalassa 30 vuotta sitten laulavien tyttöjen yhtyeenä perustettu Värttinä sai sunnuntaina maailman arvostetuimman maailmanmusiikkipalkinnon Womex Artist Awardin.

Värttinä on ensimmäinen pohjoismaalainen Womex-palkittu. Aiemmin palkinnon ovat voittaneet muiden muassa eteläafrikkalainen trumpetisti Hugh Masekela ja pakistanilainen qawwalilaulaja Nusrat Fateh Ali Khan.

Womexin säännöt edellyttävät, että voittaja lahjoittaa palkintosummastaan 5 000 euroa musiikkikasvatukseen. Värttinä on ilmoittanut lahjoittavansa summan YK:n alaisen UNICEF:n työhön. Yhtyeen mielessä on erityisesti UNICEF:n tukema lasten musiikkikasvatus maanjäristyksistä 2010 kärsineessä Haitissa.

Värttinä lahjoitti 5 000 euroa UNICEF:lle

Karjalainen nykyetno nousi Värttinän myötä

Suomalainen uusi kansanmusiikki oli pitkään melkein pelkästään pohjalaisen perinteen varassa. Värttinä löi itsensä läpi 1987 juuri Pohjanmaalla Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla, kun se valittiin vuoden yhtyeeksi. Sen jälkeen Suomi-etno on saanut potkua railakkaasta karjalaismusiikista.

ILMOITUS

Värttinä on tehnyt vuosien varrella kymmeniä albumeita, joista useimmista on tullut myös kansainvälisiä menestyksiä. Yhtyeen keikkamarkkinat ovat olleet pääasiassa muualla kuin Suomessa.

Yhtyeen merkittäviä kansainvälisen arvostuksen merkkipaaluja on ollut Kanadassa ja Englannissa ensi-iltansa saaneen Sormusten herra -musikaalin säveltäminen 2006 yhdessä intialaisen A.R. Rahmanin kanssa.

Uusi Utu-albumi taattua Värttinää

Yhtyeen uusin albumi Utu (Rockadillo 2012) on taattua Värttinä-musiikkia, jossa käytetään luovasti hyväksi karjalaista musiikkiperinnettä. Enää yhtye ei juuri julkaise perinnesävellyksiä omina raikuliversioinaan, mutta osa teksteistä on vieläkin mukaelmia perinnerunoista.

Yhtyeeseen on jo 25 vuotta kuulunut muitakin muusikoita kuin laulavat tytöt. Alkuperäisistä jäsenistä on jäljellä vain Mari Kaasinen.

Nykyinen Värttinän musiikillinen voimahahmo on multi-instrumentalisti Matti Kallio. Hän on säveltänyt melkein kaikki uuden albumin laulut. Vierailevina tähtinä levyllä kuullaan Sakari Kukkoa ja Wimme Saarta.

Kansan Uutisten Kreikan Thessalonikista tavoittama Rockadillo-levy-yhtiön johtaja Tapio Korjus sanoo, että palkinnon perusteluissa sanotaan Utu-albumin osoittavan yhtyeen kykenevän uusiutumaan menettämättä kosketusta juuriinsa.

Värttinä valitsee uuden laulajan marraskuussa

Voitonhumunsa kynnyksellä Värttinä erotti yhden laulajansa Johanna Virtasen. Hän esiintyi viimeisen kerran yhtyeen riveissä Thessalonikissa sunnuntaina järjestetyssä Womex-gaalassa.

Yhtyeestä ei haluta kommentoida Virtasen erottamisen syitä. Virtanen muodostaa yhtyeen yhden laulajan Susan Ahon kanssa Kuunkuiskaajat-duon. Molemmat poistuivat Thessalonikista heti konsertin jälkeen, kun muu yhtye jäi juhlimaan voittoaan.

Korjus kommentoi Virtasen eroa sanomalla, ettei hän ole missään vaiheessa päättämässä yhtyen laulaja-asiasta.

– Yhtye tullee julkistamaan uuden laulajan marraskuun aikana.

Korjus sanoo, että yhtyeen menestyksekäs ura jatkuu laulajavaihdoksista huolimatta – niitähän on tullut vuosien varrella useita.

Korjus uskoo, että palkinto antaa lisäpotkua sekä Värttinälle että levy-yhtiölle.

Rockadillo on pienuudestaan huolimatta yksi menestyneimpiä maailmanmusiikkia tuottavia levy-yhtiöitä Euroopassa. Sen artisteista Värttinän lisäksi muiden muassa Wimme Saari ja Piirpauke ovat olleet viime vuosina maailmanmusiikkilistojen kärkiartisteja.