Annette Vilhelmsen löi selvästi puoluejohdon suosikin Astrid Kragin Tanskan Sosialistisen kansanpuolueen jäsenäänestyksessä.

Tanskan Sosialistisen kansanpuolueen (SF) uusi puheenjohtaja on 52-vuotias kansanedustaja Annette Vilhelmsen. Vilhelmsen sai lauantaina julkistetun jäsenäänestyksen tuloksen mukaan 66 prosenttia äänistä.

Puoluejohdon suosikkina puheenjohtajavaaliin oli lähtenyt terveysministeri Astrid Krag, 29. Hän joutui kuitenkin tyytymään 34 prosentin ääniosuuteen.

Jäsenäänestykseen osallistui noin 7 000 puolueen 17 000 jäsenestä.

Puolueen ministerit liputtivat Vilhelmsenin vastaehdokkaan puolesta.

Vilhelmsen on laskettu puolueen vasemmistosiipeen kuuluvaksi. Hän on arvostellut puoluejohtoa liiallisista kompromisseista kolmen puolueen hallituksessa sosialidemokraattien ja keskustaliberaalien (Radikale Venstre) kanssa.

Valintansa jälkeen Vilhelmsen sanoi, että SF jatkaa vahvana hallitustyöskentelyä. Puheenjohtajakamppailun aikana myös Krag lupasi SF:n tuovan enemmän omaa linjaansa esiin hallitustyöskentelyssä.

ILMOITUS

Kannatusluvut pudonneet

SF:n sisälle on luonut jännitteitä pahassa laskukierteessä oleva kannatus. Vilhelmsen sai heti huomenlahjakseen sunnuntaina uudet synkeät gallupluvut.

Ritzaun gallupissa SF:n kannatus oli enää 5,6 prosenttia, kun vielä runsas vuosi sitten pidetyissä vaaleissa puolue sai 9,2 prosentin kannatuksen. Tämäkin oli kaukana niistä pitkälti yli 15 prosentin kannatusluvuista, joita SF parhaimmillaan sai ollessaan oppositiossa viime vaalikaudella.

Perjantaina julkistetussa TNS-gallupissa SF:n tulos oli vielä huonompi, 5,2 prosenttia. Sen sijaan toinen vasemmistopuolue, Punavihreä allianssi eli Yhtenäisyyslista sai yli kaksinkertaisen kannatuksen, 11,1 prosenttia. Tulokset ovat olleet samansuuntaisia useissa viimeaikaisissa gallupeissa.

Ministerivaihdoksia tulossa

Tanskan yleisradioyhtiön gallup toi maanantaiaamuna hieman lohtua Vilhelmsenille. Puoluekannasta riippumatta 41 prosenttia vastaajista suhtautuu häneen positiivisesti. Negatiivisesti Vilhelmseniin suhtautuu vain 10 prosenttia haastatelluista. Hän on suositumpi kuin pääministeri, sosialidemokraattien Helle Thorning-Schmidt.

Lisäksi gallup kertoi, että yhdeksän prosenttia niistä, jotka viime vaaleissa eivät äänestäneet SF:ää, voisi nyt tehdä niin.

Vilhelmsenin odotetaan viimeistään tiistaina ilmoittavan, minkälaisella ministerilistalla SF jatkaa hallituksessa. Tilanne on hieman kiusallinen, koska kaikki puolueen ministerit liputtivat jäsenäänestyksessä Kragin puolesta.

Melko varmana pidetään kuitenkin, että edellinen puoluejohtaja Villy Søvndal säilyttää paikkansa ulkoministerinä. Puoluejohtajan paikka vapautui, kun Søvndal runsas kuukausi sitten ilmoitti jättävänsä puheenjohtajuuden.

Sen sijaan SF:n pitkäaikaisiin raskaan sarjan poliitikkoihin kuuluva Ole Sohn jättää paikkansa talousministerinä. Hän ilmoitti jo aiemmin, ettei pyri enää kansanedustajaksi seuraavissa vaaleissa.