Lehtikuva/ LUIS ACOSTA

Venezuelan vaalitulos osoitti toisaalta, että tyytymättömyys on melko laajaa, mutta toisaalta, että enemmistö ei luottanut opposition lupauksiin sosiaaliohjelmien ja markkinatalouden yhdistämisestä.

Presidentti Hugo Chávezin voitto Venezuelan sunnuntaisissa presidentinvaaleissa ei lopulta jäänyt täpäräksi. Kun tuoreimmissa tiedoissa äänistä oli laskettu 90 prosenttia, Chávezin ääniosuus oli 54,42 prosenttia ja hänen haastajansa Henrique Caprilesin 44,97 prosenttia.

Capriles tunnusti tappionsa jo aamuyöllä Suomen aikaa.

Vaalien äänestysprosentti oli ennätyksellinen 80,4 prosenttia, eikä niiden rehellisyyttä ole asetettu kyseenalaiseksi.

Äänestysprosentti oli ennätyksellinen 80,4 prosenttia.

Chávez on ollut presidenttinä vuodesta 1999 lähtien. Hänen uusi kuusivuotiskautensa alkaa tammikuun 10. päivänä.

”Lupaan olla parempi presidentti”

”Vallankumous on voittanut”, sanoi Chávez yöllä riemuitseville kannattajilleen presidentinpalatsin parvekkeelta. ”Eläköön Venezuela! Eläköön isänmaa! Taistelu oli täydellinen ja voitto oli täydellinen,” hehkutti Chávez.

ILMOITUS

Mutta Chávez osoitti myös ottavansa huomioon sen, että vaalitulos heijasti melko laajaa tyytymättömyyttä. Olihan hänellä ensimmäistä kertaa vastassaan opposition yhteinen ehdokas, joka tappiostaan huolimatta sai runsaasti ääniä.

”Lupaan olla parempi presidentti kuin mitä olen muutamana viime vuotena ollut,” sanoi Chávez.

Chávez on käyttänyt Venezuelan runsaita öljytuloja sosiaaliturvaan, koulutukseen, terveydenhoitoon ja asuntorakentamiseen.

Vankka peruskannatus

Köyhien aseman parantuminen on tuonut Chávezin ”bolivarilaiselle vallankumoukselle” ja ”21. vuosisadan sosialismille” vankan kannattajakunnan. Caprilesin äänimäärä osoittaa kuitenkin sen, ettei tyytymättömyyttä esiinny pelkästään menneitä etuoikeuksia haikailevien joukossa.

Suurimpia syitä tyytymättömyyteen on Venezuelaa riepova väkivalta ja rikollisuus. Ongelma on peräisin jo Chávezia edeltäneeltä ajalta, mutta on Chávezin 13-vuotisen valtakauden aikana se on vain pahentunut.

Koulutetumpi väestö on huolissaan siitä, että Venezuelan talous on niin riippuvainen öljyn nykyisestä korkeasta hinnasta, eikä tuloja ole käytetty tarpeeksi investointeihin ja infrastruktuuriin. Lisäksi Chávezia arvostellaan byrokratiasta ja yhden puolueen aseman korostumisesta.

Terveys kysymysmerkki

Capriles lupasi jatkaa Chávezin sosiaaliohjelmia, mutta ”luopua sosialismista”. Hän markkinoi itseään keskustavasemmistolaisena. Ulkomailla häntä yleensä kuitenkin luonnehditaan keskustaoikeistolaiseksi.

Vaalitulos osoittaakin toisaalta sen, että enemmistö ei pitänyt uskottavina Caprilesin lupauksia sosiaaliturvan ja markkinatalouden yhdistämisestä.

58-vuotias Chávez on vakuuttanut täysin parantuneensa jo kerran uusiutuneesta syövästään. Chávezin terveydentila jättää silti ainakin pienen kysymysmerkin siitä, mitä tapahtuu, jos hän ei kykene hoitamaan koko virkakauttaan. Bolivarilainen vallankumous on vahvasti leimautunut johtajansa karismaan.

Capriles on 40-vuotias. Vaikka hän nyt tuli kampanjan aikana tunnetuksi, ei hän ole itsestään selvästi opposition tuleva johtaja. Paikkaa on kärkkymässä myös muita nuoria kunnianhimoisia oikeistopoliitikkoja.

Seuraavaksi Venezuelassa äänestetään joulukuussa osavaltioiden kuvernöörienvaaleissa.