Vasemmiston eduskuntaryhmä arvioi, että turvapaikkapäätöksiä tehdään Suomessa puutteellisin tiedoin.

Vasemmiston eduskuntaryhmä on huolestunut siitä, että julkisuudessa olleiden tietojen mukaan turvapaikkapäätöksiä tehdään vanhentunein maatiedoin.

Vanhentuneisiin turvallisuustietoihin perustuva käännytyspäätös on johtanut kolmen afgaanimiehen nälkälakkoon Eduskuntatalon edessä. Yksi miehistä on keskeyttänyt nälkälakkonsa, mutta kaksi jatkaa lähes neljä viikkoa kestänyttä lakkoa.

– Miehet ovat ryhtyneet äärimmäisenä keinona nälkälakkoon, koska he pitävät palauttamista Afganistaniin kuolemantuomiona. Toivon, että Maahanmuuttovirasto ottaa asian uudelleen harkittavakseen, ryhmän varapuheenjohtaja Silvia Modig sanoo.

Modig muistuttaa siitä, että Maahanmuuttovirasto on itse ilmoittanut pitävänsä miesten kertomuksia kidutuksesta ja vainosta uskottavina.

– Tämä tekee käännytyspäätöksestä suorastaan traagisen.

ILMOITUS

Vanhaa tietoa

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä vaatii itsenäisen tutkimusyksikön perustamista turvapaikkahakemusten taustatietojen tekemiseen.

– Maahanmuuttovirasto päätti käännyttää miehet takaisin Afganistaniin maan sotatilasta huolimatta. Turvapaikan hakijoiden käännytyspäätösten taustatietoina on käytetty UNHCR:n turvallisuustilannearviota. Se on päivätty vuonna 2010, eli se on ilman muuta vanhentunut kriisin riepottelemassa maassa, Modig toteaa.

UNHCR on Yhdistyneitten kansakuntien pakolaisjärjestö.

Puolueetonta tietoa

Vasemmiston eduskuntaryhmä ehdottaa, että maatietoa tuottava yksikkö irrotettaisiin maahanmuuttovirastosta, ja siitä tehtäisiin itsenäinen tutkimusyksikkö. Yksikkö tuottaisi puolueetonta tietoa turvapaikkapäätösten lisäksi muiden viranomaisten ja järjestöjen käyttöön. Näin on tehty Irlannissa, Itävallassa ja Norjassa.

Kansanedustaja Anna Kontula teki kaksi viikkoa sitten itsenäisen tutkimusyksikön perustamisesta toimenpidealoitteen ja kansanedustaja Silvia Modig jätti tänään kirjallisen kysymyksen sisäministeri Päivi Räsäselle turvapaikkakäytäntöjen kehittämisestä.

Useat järjestöt ovat vedonneet nälkälakossa olevien afganistanilaisten puolesta YK:n pakolaissopimukseen ja Euroopan ihmisoikeussopimukseen nojaten. Tiistaina vetoomuksen jätti myös lähes 400 suomalaista pappia.