Ryhmäteattrei/Mitro Härkönen

Vain pieni piiri tietää miten eläkerahojamme, 140 miljardin jättipottia, käytetään. Se piiri pyörii nyt Ryhmäteatterin näyttämöllä.

”Suurpääoma ei nakkaa paskaakaan palkansaajista, se on selvää. Mutta miksi työmarkkinajärjestöt ovat samassa juonessa”, ihmettelee Eduskunta II -näytelmässä salanimellä Bruno esiintyvä lähde, kulttuuriporvari.

”Se siitä yhteiskuntasopimuksesta.”

Susanna Kuparinen on työryhmineen tarttunut kuolettavan tylsältä kuulostavaan aiheeseen, työeläkejärjestelmään.

Vaan ei ole Eduskunta II:n katsojilla tylsää, hetkeäkään.

Jokaisen suomalaisen soisi näkevän tämä esityksen, joka koskee meistä jokaista. Vierailu Espoon kaupunginteatteriin on näemmä jo Ryhmäteatterin kalenterissa, onnistuisikohan laajempikin kiertue?

Röyhkeät veljet

”Täällä puhutaan täyttä paskaa”, kailottaa Elinkeinoelämän keskusliiton lakiasiainjohtaja Lasse Laatunen (Matti Onnismaa) kännykkäänsä kesken kokouksen, kesken ministeriön virkamiehen puheen.

ILMOITUS

Kun ”Lasse närkästyy”, kenenkään ei kannata olla tulilinjalla.

Moukkamaisesti käyttäytyvät muutkin herrat. Kovia pelureita ovat mukaan metsästetyt naisetkin, mutta he peittävät paremmin todelliset hampaansa.

Laatusen lisäksi esitys marssittaa lavalle mm. TELA:n Suvi-Anne Siimeksen, entisen SAK:n puheenjohtajan, nykyisen työministerin Lauri Ihalaisen, Kari Häkämiehen, Varman toimitusjohtaja Matti Vuorian ja Finanssialan keskusliiton toimitusjohtaja Piia-Noora Kaupin.

Jo Valtuusto-trilogiasta tuttu Pekka Korpinen (Jari Hanska), taivuttaa syyt ja seuraukset rautalangasta: Kuinka Ilmarinen ja Finnair junailevat eläkerahat ja työpaikat veroparatiisiin.

”Simsala-vitun-bim!”

Päättäjät vikisevät, raha vie

Liukas verkostoituja Ben Zyskowicz (Robin Svarström) kättelee yleisöä ja puhuu kiihkeästi.

Kohtuutta bonusjärjestelmiin ja lisäeläkkeisiin vaativan puheenvuoronsa lopuksi hän kuitenkin lipsauttaa, mistä on kyse: Kansanedustaja voi esittää toiveen.

Ei siis laatia lakia tai vaatia johtajia samoihin säästötalkoisiin, joissa työläiset paiskivat hommia palkatta.

Eduskunta ja hallitus näyttäytyvät esityksessä demokraattisena kulissina todellista valtaa käyttävälle rahaveljesten verkostolle. Itseään täydentävä pieni piiri koostuu saunakavereista ja metsästysseuratovereista.

Vasenryhmä kimittää housut kintuissa, mutta sentään yrittää. Niin yrittää valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Heidi Hautalakin (Pihla Penttinen). Hänet on puettu kukkiin ja kumisaappaisiin ja puheet kuulostavat naiiveilta.

Poliittisella päättäjille jää tuskin vikisijän rooli, kun rahalla saa ja sinivalkoisin siivin pääsee (vero)paratiisin.

Selkärangattomat matelijat

Finnairin ja Ilmarisen asuntokauppajunailut ovat koko kuviossa vain ”kärpäsenpaskaa, mutta tärkeää paskaa”, kuvailee Bruno (Robin Svarström).

Asuntokauppojen paljastama kabinettikähmintä kuvaa koko toimintakulttuuria.

Siinä sotkussa Kristoffer ”Toffe” Taxell (hervoton Santtu Karvonen) kiemurtelee kaikesta vastuusta, vaikka siitä on mustaa valkoisella. Dementia riivaa pienessä piirissä pyöriviä.

”Ei harmainta aavistusta, nyt en muista”, he vastaavat poliisiin kysymyksiin. Eivät edes seteliselkärankaisia, vaan selkärangattomia ovat.

Kun dokumenttiteatteri vaihtaa hetkeksi vapaalle, muuttuu fantasiateatteriksi, perustaa toverituomioistuimen ja tuomitsee Taxellin, yleisö taputtaa raivokkaasti.

Verta on helpompi janota katsomossa kuin arjessa tai vaaliuurnalla. Kenen on vastuu, ketä pitäisi syyttää ja mitä muuttaa?

Koukuttavaa ja kouluttavaa 

Käsiohjelma kannattaa lukea ennen esitystä. Siinä on esitelty keskeiset käsitteet, toimijat, etujärjestöt ja esimerkiksi lakiehdotuksen käsittelyjärjestys.

Tämä kulttuuritoimittaja pysyi ilman käsiohjelmaakin näytelmän käänteissä mukana, osin varmasti siksi, että poliittisessa lehdessä työskennellessä takaraivoon tarttuu kuin huomaamatta kaikenlaista.

Kiitos ymmärrettävyydestä kuuluu kuitenkin esityksen tekijöille.

Työryhmä onnistuu tekemään kokouspöytäkirjojen, vakuutusmatematiikan ja yritysjärjestelyjen vyyhdistä viihdyttävää, koukuttavaa ja kouluttavaa teatteria. Bravo!

Ja tehkääs taloustoimitukset perässä!

Eduskunta II. Satiiri veljeskuntien Suomesta. Ryhmäteatteri. Ohjaus: Susanna Kuparinen, dramaturgia: Ruusu Haarla. Taustatutkimus: Kuparinen, Jari Hanska, Reetta Nousiainen, Olga Palo. Rooleissa: Noora Dadu, Jari Hanska, Santtu Karvonen, Martina Myllylä, Matti Onnismaa, Pihla Penttinen, Robin Svarström.