Valtio palkitsi Kovasikajuttu-elokuvan. Kehitysvammaisista muusikoista kertova Kovasikajuttu on dokumenttielokuva Pertti Kurikan nimipäivät -yhtyeestä. Sekä elokuva että yhtye itsessään ovat nousseet ilmiöiksi. Punk-musiikki on antanut äänen neljälle miehelle, joilla on paljon sanottavaa.

Palkinnon perusteluissa sanotaan, että mestariteokseksi elokuvan nostaa tekijöiden kunnioittava, mutta samalla kaunistelematon suhde kuvattaviin.

Valtion elokuvataidetoimikunta on myöntänyt vuoden 2012 elokuvataiteen valtionpalkinnon dokumenttielokuvan Kovasikajuttu työryhmälle eli tuottaja Sami Jahnukaiselle ja elokuvan kahdelle ohjaajalle eli Jukka Kärkkäiselle ja J-P Passille sekä elokuvaleikkaaja Riitta Poikselälle.

Valtion kuvataidetoimikunta on myöntänyt kuvataiteen valtionpalkinnon Rajataide ry:lle ja Valtion valokuvataidetoimikunta valokuvataiteen valtionpalkinnon valokuvaaja Pekka Elomaalle.

Rajataide ry on tunnettu Galleria Rajatilasta, joka sijaitsee Tampereella. Galleria on tuonut taiteen kentälle kiinnostavia nuoria tekijöitä ja tehnyt suomalaista nykytaidetta tunnetuksi Pirkanmaalla ja laajemminkin.

ILMOITUS

Nelisen vuotta sitten Rajataiteen toiminta laajeni Tampereen ulkopuolelle. Kuvataiteeseen keskittyvän 1/2-lehden ensimmäinen numero ilmestyi 2009.

Valokuvaaja Pekka Elomaa on tehnyt uraauurtavaa työtä yhteisöllisen valokuvauksen parissa. Taiteellisen toimintansa ja freelancer-kuvaajan työnsä ohessa hän on tehnyt pitkäjänteistä työtä taidekasvattajana Lyhty ry:ssä, jossa hän on vetänyt aikuisten kehitysvammaisten valokuvatyöpajoja.

Elomaan omassa taiteellisessa tuotannossa tulee esille vahva yhteiskunnallinen kiinnostus. Hän on kuvannut sisällissodan murha- ja teloituspaikkoja ja koonnut niistä valokuvanäyttelyn Pahan maisema. Kuvat on julkaistu myös kirjana.

Kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki (vas.) jakoi 15 000 euron arvoiset elokuva-, kuva- ja valokuvataiteen valtionpalkinnot perjantaina.

Valtionpalkinnot myönnetään tunnustuksena kolmen viime vuoden aikana valmistuneesta ansiokkaasta työstä tai pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta toiminnasta. Palkinnot myönnetään veikkausvoittovaroista.

Kansan Uutiset haastatteli Kovasikajutun tekijöitä viime huhtikuussa.