Sanomalehtien liitto opastaa kansanedustajia erottamaan hyväksytyn kriittisyyden ja laittoman vihapuheen rajan. Oppia tarvitsisivat myös kuntavaaliehdokkaat. Eduskuntapuolueiden listoilla on useita henkilöitä, jotka yllyttävät jopa väkivaltaan.

Ylilyöntien välttämiseksi verkkosivuilla ja sosiaalisessa mediassa Sanomalehtien Liitto lähettää kaikille kansanedustajille sananvapautta ja sen rajoja käsittelevän Mitä voi sanoa? -kirjasen. Liiton mukaan se antaa kansanedustajille eväitä keskusteluun sananvapaudesta ja vihapuheesta. Kansanedustajien toivotaan puolestaan muistuttavan omia äänestäjiään hyväksytyn kriittisyyden ja laittoman vihapuheen rajasta.

– Kunnallisvaaleissa asettuu ehdolle kymmeniätuhansia ihmisiä, joten ehdokkaiden tarve turvautua sosiaaliseen mediaan huomion tavoittelussa on suuri. Samalla lisääntyy ylilyöntien vaara. Sosiaalisessa mediassa kun ollaan räävittömiä ja julkaistaan melkein kaikki, mitä sylki suuhun tuo, toteaa kirjan esipuheen kirjoittanut Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Risto Uimonen.

Uimonen neuvoo ehdokkaita olemaan tarkkana, ettei lähde mukaan tällaiseen keskustelukulttuuriin.

– Yksikin varomaton kommentti tai sana voi tuhota poliitikkouran. Asiallinen teksti ja napakat perustelut riittävät.

Musulmaniaa ja autojen polttamista

Uimosen varoitukset tulevat myöhässä, sillä monet kuntavaaliehdokkaat ovat itse täysillä mukana kyseisessä keskustelukulttuurissa. Julkisuudessa on jo ollut esillä kotkalainen perussuomalaisten ehdokas Amon Rautiainen, joka Facebookissa pohti muslimien keittämistä ja ministerien tappamista.

ILMOITUS

Verkkosivulle Kunnollisvaalit 2012 kerätyt esimerkit todistavat, että samansuuntaisia ajatuksia on monella muullakin perussuomalaisten ehdokkaalla. Äärioikeistotaustaa on lisäksi joillakin keskustan ja kokoomuksen ehdokkailla.

Dokumentoiduissa kannanotoissa rinnastetaan ”musulmanian” leviäminen fasismin leviämiseen, ”tiedetään”, etteivät pakolaiset yleensä halua tehdä töitä, oppia kieltä eikä oikeastaan yhtään mitään, usutetaan polttamaan autoja Helsingin tärkeimmissä risteyksissä ja niin edelleen.

Kaikki esimerkit ovat perussuomalaisten julkisista kannanotoista.