Lehtikuva/ Sari Gustafsson

Afganistan ei ole turvallinen, sanoo Vapaa liikkuvuus -verkoston Katja Tuominen.

Kolme afganistanilaista turvapaikanhakijaa on ollut nälkälakossa maanantaista 10.9. lähtien. Kielteiset turvapaikkapäätökset saaneet miehet vastustavat nälkälakolla palautustaan Afganistaniin, koska uskovat olevansa siellä hengenvaarassa. He pyytävät Suomea myöntämään heille suojelua.

Miehet ovat osoittaneet mieltään eduskuntatalon edessä yli viikon ajan.

Nälkälakkoilevien turvapaikanhakijoiden tueksi järjestetään mielenosoitus perjantaina 21. syyskuuta. Se lähtee liikkeelle kello 14 Kolmen sepän aukiolta ja saapuu Eduskuntatalon edustalle. Mielenilmauksen ovat kutsuneet koolle Irakilaisten pakolaisten kansainvälinen federaatio ja Vapaa liikkuvuus -verkosto.

– Näiden turvapaikanhakijoiden tulisi saada oleskeluluvat kansainvälisen suojelun perusteella, toteaa Omar Bahaaldin, Irakilaisten pakolaisten kansainvälisen federaation Suomen osaston puheenjohtaja.

– Kaikki käännytykset Afganistaniin on keskeytettävä välittömästi, vaatii Katja Tuominen Vapaa liikkuvuus -verkostosta.

ILMOITUS

Hänen mukaansa viimeaikaiset taistelut ja iskut osoittavat, että mitään osaa maasta ei voida pitää turvallisena.

Presidenttikään ei ole turvassa

– Miten me voisimme elää turvallisesti Afganistanissa, jos jopa maamme presidentti ja hänen sukulaisena ovat jatkuvassa vaarassa? kysyy Golkhan, yksi nälkälakkoilijoista.

Afganistanin konfliktissa siviiliuhrien määrä on kasvanut vuodesta 2007 lähtien joka vuosi. YK:n mukaan pelkästään vuonna 2011 taisteluissa kuoli yli 3 000 siviiliä.

Nälkälakossa olevat miehet ovat valittaneet kielteisistä turvapaikkapäätöksistä hallinto-oikeuteen, mutta pelkäävät, että valitukset hylätään, koska Suomi palauttaa afgaaneja turvalliseksi katsomilleen alueille.

Miehet sanovat olevansa vainon kohteena Afganistanissa poliittisen toiminnan vuoksi.

– Maahanmuuttoviraston miehille tekemät päätökset ovat virheellisiä. Virastossa ei ymmärretä, ettei Afganistanin valtio kykene suojelemaan kansalaisiaan eri ryhmien väliseltä väkivallalta myöskään niissä osissa maata, joissa taistelut eivät juuri nyt ole kiivaimmillaan, toteaa Markus Himanen Vapaa liikkuvuus -verkostosta.