Hyvä sisäilman laatu ja massiivipuun ekologisuus olivat painavia tekijöitä, kun Kuopioon rakennettiin uusi päiväkoti hirsipuusta.

Sisäilman merkitys on suuri, kun lapset viettävät päivähoidossa keskimäärin lähes kahdeksan tuntia päivässä. Massiivipuun myönteisistä terveysvaikutuksista on vielä vähän tutkimusaineistoa, mutta Itävallassa tehdyn tutkimuksen mukaan oppilaat, jotka opiskelivat massiivipuuseinäisissä luokissa, olivat terveempiä kuin normaaleissa luokkahuoneissa opiskelleet.

Samaisen tutkimuksen mukaan oppilaat olivat myös rauhallisempia: Massiivipuuseinäisissä luokissa opiskelleitten nuorten pulssien tiheys oli keskimäärin 8 600 lyöntiä/vrk pienempi kuin perinteisissä luokkahuoneissa opiskelleiden. Ero on noin kuusi lyöntiä minuutissa.

Kuopioon valmistuneen, Suomen suurimman hirsirakenteisen päiväkodin toimitti omakotitaloja ja vapaa-ajankoteja valmistava Honkarakenne Oyj. Hiltulanlahteen rakennetussa 533-neliöisessä päiväkodissa on tilat 70 lapselle päivähoitoon ja esiopetukseen. Lisäksi rakennuksessa on perusopetustilat kahdelle alakoulun luokalle.

– Uskomme, että massiivihirren käyttö päiväkotirakentamisessa yleistyy samalla kun lasten hyvinvoinnista nykyisissä päivähoitotiloissa kannetaan kasvavaa huolta, sanoo Honkarakenteen toimitusjohtaja Mikko Kilpeläinen.

ILMOITUS

Kosteustasapaino ratkaisee

Massiivihirren terveyttä edistävänä ominaisuutena Kilpeläinen mainitsee sisäilman optimaalisen kosteustasapainon, joka ehkäisee allergioiden ja hengitystieinfektioiden syntymistä. Hirsiseinät ovat luonnollisen hengittäviä päästäen vesihöyryn siirtymään vapaasti ilmasta seinärakenteeseen ja takaisin.

Sisäilman haittatekijöiden kuten homeitiöiden ja bakteerien kasvu ovat Kilpeläisen mukaan vähäisintä silloin kun sisäilman suhteellinen kosteus pysyttelee 30-55 prosentissa.

Päiväkotirakennuksen rakennuttaja ja omistaja Janne Hämäläinen vahvistaa, että hirsi valittiin rakennusmateriaaliksi nimenomaan hyvän sisäilman ja ekologisuuden vuoksi.

– Halusimme rakentaa hirrestä, sillä uskon sen olevan käyttäjien eli lasten ja päiväkodin henkilöstön kannalta hyvä ratkaisu. Päiväkotirakennuksen energiatehokkuus on meille ja tilojen käyttäjälle tärkeää ja siksi seuraamme tarkoin myös energiakustannuksia.