Paperikoneita valmistava Metso yllätti tiistaina työntekijänsä täydellisesti. Yhtiö aikoo ajaa toimintojaan alas. Sadat työntekijät saavat lähteä. Yritys tavoittelee noin 30 miljoonan euron vuosisäästöjä. Samaan aikaan Metso kuitenkin jakaa noin 75 miljoonan euron ylimääräiset osingot omistajilleen viime keväänä jaettujen osinkojen päälle.

Yt-neuvottelujen piirissä on kaikkiaan lähes 4 100 työntekijää ja toimihenkilöä. Potkut uhkaavat kaikkiaan 630 metsolaista Jyväskylän, Järvenpään, Tampereen, Raision, Juankosken ja Valkeakosken yksiköissä. Lisäksi yhtiö aikoo jakaa lomautuslappuja taloon jääville.

Metso perustelee leikkausaikeitaan paperin kysynnän vähentymisellä maailmanlaajuisesti. Kun paperia ei kuluteta, niin silloin ei tarvita uusia paperikoneitakaan.

Uudet mediat ja internetin lisääntynyt käyttö ovat iskeneet voimakkaasti paperiteollisuuteen. Erityisesti halvimpien paperilaatujen käyttö on vähenemässä. Yhtiö sanoo olevansa pakotettu sopeuttamaan toimintansa muuttuneihin oloihin.

Perustelut ovat sinänsä ymmärrettäviä, mutta onko saneerauksen laajuus oikein mitoitettu juuri tässä tilanteessa? Rajuja leikkauksia on vaikea perua yleisten taloussuhdanteiden muuttuessa parempaa suuntaan. Kenelläkään tuskin on varmaa tietoa siitä, että paperikoneiden kysyntä vähenisi pysyvästi.

ILMOITUS

Metson henkilöstö on järkyttynyt. Yt-neuvottelujen aloittaminen samaan aikaan, kun omistajille jaetaan lisäosinkoja, on kohtuuttoman ankara ratkaisu. Yhtälö on tosin ennestään tuttu: tuloksen tekijöille potkut, omistajille palkkiot. Henkilöstö on ihmeissään myös siksi, että se on joustanut monin eri tavoin ja sitoutunut työpaikkaansa jopa vapaa-ajallaan.

Runsaskätinen osinkojen jako kertoo ainakin siitä, että yrityksellä ei ole rahapulaa ja että se pystyy eri tavoin huolehtimaan mahdollisesti poispotkittavista työntekijöistään.

Mitä tekee valtio-omistaja? Valtion Solidium on Metson suurin yksittäinen omistaja 11 prosentilla. Jos vanhat merkit pitävät paikkansa, ei valtio-omistaja korvaansa juuri lotkauta.