Jarmo Niemenkari

Saapas lentää tuskin 110 metriä, mutta juhliva seura Helsingin Jyry täyttää sen. Jyryn juhlavuotta on vietetty monin tavoin. Torstaina 13.9. juhlitaan upealla Eläintarhan kentällä, jotta kaikki halukkaat pääsevät liikuntatapahtumiin mukaan.

Koska on jännitetty Lontoon kisoja, Helsingin Olympialaisista on jo 60 vuotta ja Hannes Kolehmaisen saavutuksista Tukholman kisoissa tasan 100 vuotta, juhlatunnelmaan sopivat juhlamarssi, kenttäohjelma, olympialippu ja -hymni.

Kulttuuria edustavat Eero Enqvistin lausuma runo Hellaan laakeri ja Seppo Lammin esittämä ja tekemä mainio laulu Kolehmaisen juoksijaveljeksistä. Kansainvälisyyttä tuovat Jyryn kummiseuran Gymnastican voimistelijat Kuressaaresta.

Saappaanheiton lisäksi kentällä tapahtuu, kun juostaan 600 metriä ja rikotaan ennätyksiä Cooperin testissä, etsitään rasteja lähimaastossa, mitellään perinnepelien taidoissa tai salsataan kuubalaisen ohjaajan ohjeiden mukaan. Lapsille on tarjolla myös temppurata. Jyryn melojat rakensivat uuden melontavajan tuhkaksi tuhopoltetun tilalle.

Eläintarhan liikunnallinen juhla kuuluu osana TUL:n Suur-Helsingin piirin kuntoviikon ohjelmaan, joten kaikki halukkaat kuntoilijat toivotetaan tervetulleiksi tapahtumien pyörteisiin ja nauttimaan yleisurheilun EM-kisoihin kunnostetun urheilukentän kauneudesta.

Jos maailman rauha ei yllättäen ala järkkyä, Eläintarhan tapahtumat avaa ulkoministeri Erkki Tuomioja, joka on henkilökohtaisesti juossut hyviä tuloksia Jyryn paidassa, kuten Hannes Kolehmainenkin 100 vuotta sitten juostessaan Suomen maailman kartalle. Hän edusti tuolloin Jyryä ja on seuran ensimmäinen kunniajäsen.

Helsingin Jyryn 110-vuotisjuhla Eläintarhan kentällä to 13.9. klo 18.