Lehtikuva/ Kimmo Mäntylä

Kuka oli valtiovarainministeri 90-luvulla?

Tasavallan presidentin Sauli Niinistön asettaman työryhmän arkiset vinkit nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseksi ovat aiheuttaneet myrskyn sosiaalisessa mediassa. Asiaa ruoditaan blogeissa, lehtien kommenttipalstoilla ja facebookissa.

Nopeimpien joukossa perjantaina Jakomäen koululla Helsingissä julkistettuihin vinkkeihin reagoi toimittaja ja bloggaaja Emilia Kukkala, joka arvioi, että Niinistön käsitys syrjäytymisestä on pelottavan naiivi.

– Kun presidentillä ei mitä ilmeisimmin ole hajuakaan, mistä syrjäytyminen johtuu ja miten siihen voidaan puuttua, niin tässä joitain avainsanoja: Eriarvoistava politiikka. Tuloerojen kasvu. Hyvinvointivaltion alasajo. Kokoomuslainen politiikka, Kukkala kirjoittaa.

Niin Kukkala kuin vihreiden vapaa kirjailija ja esseisti Jukka Relander pitävät siivoukseen ja taskurahojen antoon liittyviä vinkkejä puuttumisena jokseenkin toisarvoisiin seikkoihin.

Niinistön vinkit ovat luettavissa internet-sivulta Tavallisia. Sieltä käy ilmi, että vinkkien takana ovat Mannerheimin Lastensuojeluliitto, Lastensuojelun Keskusliitto, Pelastakaa Lapset, Vanhempainliitto ja Väestöliitto. Yhteistyössä työryhmän kanssa on ollut SITRA. Listalla on kodin siistinä pitämisen lisäksi kymmeniä vinkkejä.

ILMOITUS

Työryhmän työn lähtökohtana on olut arvio, jonka mukaan Suomessa on 50 000 nuorta työmarkkinoiden ja koulutuksen ulkopuolella. Myös rahasta on kyse, sillä työelämästä syrjäytyneen nuoren hinta on yhteiskunnalle noin 1,8 miljoonaa euroa.

Periytyvää

Relander muodostaa sanoiksi sen, mitä moni hämmentynyt kommentoija tuntuu ajattelevan:

– Presidentti Niinistö, ja hyvät työryhmän jäsenet: syrjäytyminen on aika iso rakenteellinen ongelma, ja se on alkanut pitkän, pitkän tauon päätteeksi periytyä sukupolvelta toiselle. Tämä alkoi jo 90-luvulla, hän kirjoitti Kymen Sanomien kolumnissaan.

– Nykyisin ilmiö koskee kymmeniätuhansia nuoria, jotka ovat unohtuneet jonnekin peruskoulun, ammattikoulutuksen ja työelämän Bermudan kolmioon löytämättä itse ulos. On masennusta, ahdistusta ja näköalojen puutetta. Ei jaksa nousta, mennä ulos, eikä pestä niitä ikkunoita, vaikka presidentin sivuilla niin neuvotaankin.

Relander kysyykin, kuka lie ollut valtiovarainministeri 90-luvulla.

Vihreissä on muitakin kriittisiä.

– Sivusto onkin lähinnä keskiluokan puuhakirja, jonka avulla jo hyväosaisissa perheissä voidaan parantaa arjen laatua, ilman että itse syrjäytymisongelmaan ja sitä tuottaviin rakenteisiin puututaan, sanoo ViNOn puheenjohtaja Aleksi Laine.

Iso joukko ihmisiä myös kiittää Niinistön työryhmän ponnisteluja, esimerkiksi vihreitten helsinkiläinen Else Turunen.

– Palvelua ovat olleet tekemässä sellaiset upeaa työtä tekevät järjestöt kuin Mannerheimin lastensuojeluliitto, Pelastakaa Lapset ja Väestöliitto. Näiden järjestöjen asiantuntijoilla on viisautta ja kokemusta pohtia asioita syvällisesti. Tällainen elämänviisaus huokuukin sivuston neuvoista, hän kiittää.

Kansan Uutisten Viikkolehti kertoo lisää mielipiteitä vinkeistä perjantaina.