Pekka Pajuvirta

Rakennusyhtiö Lemminkäinen ilmoitti tiistaina kahdesta ostoksesta. Ensiksi ilmoitetussa oli kyse vain pienestä keskittymisestä maanrakennusalalla. Myöhemmin kerrottiin Suomen toiseksi suurimman kaupungin keskittävän asfalttinsa Lemminkäiselle liki kaksivuotiseksi venyneen prosessin päätteeksi.

Tampereen kaupunginvaltuusto päätti joulukuussa 2010 myydä kaupungin oman asfalttiaseman liiketoiminnot, siten että liikkeenluovutukseen liitettiin asfalttipäällysteiden hankinta kolmeksi vuodeksi ja optio kahteen lisävuoteen.

Kaupunginhallitus päätti maanantaina neljän tarjouksen jättäneen yrityksen väliltä: Asfaltti Kymppi (KVLTekniikan tytäryhtiö), Lemminkäinen Infra, NCC Roads tai SL Asfaltti. Tampereen julkaiseman tiedotteen mukaan Lemminkäisen tarjous oli ”taloudellisilta vaikutuksiltaan kaupungille edullisin”.

Tampereen tarjouskilpailun ensimmäinen voittaja vetäytyi hankkeesta syksyllä 2011.

Tampereen Infran vuosikertomuksesta 2011 selviää syy ulkoistusprosessin venymiseen: tarjouskilpailun ensimmäinen voittaja vetäytyi hankkeesta syksyllä 2011. Kysymällä selviää, että vetäytynyt voittaja oli Skanska Asfaltti Oy.

Vuodesta 2011 muodostui kaupan peruuntumisen vuoksi poikkeuksellinen, ja päällystepalveluiden liikevaihto oli liki 3,3 miljoonaa euroa, josta ulkopuolista myyntiä oli vajaat 640 000 euroa.

ILMOITUS

Seitsemän työntekijän asfalttiaseman välitön kauppahinta on 2,3 miljoonaa euroa. Asfalttipäällysteiden hankinta (ilman arvonlisäveroa) maksaa Tampereelle koko sopimuskaudelta yhteensä 7,2 miljoonaa euroa ja kahdelta mahdolliselta lisävuodelta 4,5 miljoonaa euroa.

Työntekijät siirtyvät Lemminkäiselle, kun liikkeenluovutus toteutetaan suunnitelmien mukaan vuoden 2013 alussa.

Tappiollinen maanrakentaja vaihtoi isäntää

Tiistain toinen kauppa oli maanrakennustöiden alalta. Lemminkäinen osti loviisalaisen Maanrakennusliike Helanderin koko osakekannan. Kauppahintaa ei kerrottu julkisuuteen.

Myydyllä yhtiöllä on Lemminkäisen tiedotteen mukaan kymmenen ihmisen henkilöstö, joka siirtyy Lemminkäiseen vanhojen työntekijöiden asemassa. Helander ilmoittaa verkkosivuillaan , että henkilöstön määrä vaihtelee vuoden mittaan ”talven 4–5 henkilöstä kesän 10–15 työntekijään”.

Julkisten tilinpäätöstietojen mukaan Maanrakennusliike Helander teki tappiota vuosina 2008, 2009 ja 2011. Vuoden 2010 tulosrivi näytti nollaa. Liikevaihto on ollut viime vuodet jonkin verran alle miljoona euroa.