Esko Seppäsen mukaan Suomi on maksanut muiden maiden puolesta nettojäsenmaksua EU:lle yhteensä 2,4 miljardia euroa.

Uusimman kirjansa tiistaina julkistanut Esko Seppänen paljastaa uutta tietoa Suomen EU-jäsenmaksuista myös blogissaan. Seppäsen mukaan Suomi on maksanut muiden maiden puolesta EU-jäsenmaksua jo 2,4 miljardia euroa. Valtaosa summasta, 1,7 miljardia, johtuu Britannian 1980-luvulla saamasta alennuksesta jäsenmaksuunsa. Sen neuvotteli rautarouva Margaret Thatcher.

Muut jäsenmaksualennuksen saaneet maat ovat Saksa, Hollanti, Itävalta ja Ruotsi, jotka saivat 75 prosentin alennuksen Englannin jäsenmaksuhelpotuksesta vuonna 1999. Suomi otti vastattavakseen osan niiden maksuista.

2,4 miljardia euroa on yli kaksi kertaa enemmän kuin Suomi on lainannut Kreikalle rahaa. Siitä huolimatta Kreikka on mediassa kestouutinen ja EU:n jäsenmaksu ei ole uutinen lainkaan, Seppänen hämmästelee.

Esko Seppänen kertoo, että joulukuussa 2005 silloinen pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) suostui vuosien 2007–2013 budjettikehysneuvotteluissa antamaan muille maille vielä lisähelpotuksen arvonlisäveroon perustuvasta jäsenmaksuosuudesta sekä vielä erikseen Hollannille ja Ruotsille alennusta jäsenmaksun bruttokansantuoteosuudesta. Suomelle se kaikki merkitsi lisämaksuja.

Ennätys viime vuonna

Esko Seppäsen mukaan vuonna 2011 saavutettiin ”uusi Suomen ennätys EU:lle maksetussa nettojäsenmaksussa”. Se oli 803 miljoonaa euroa. Edellinen ennätys oli 50 miljoonaa vähemmän vuonna 2009.

Seppäsen mukaan valtiovarainministeriö julkistaa ”poliittisesti sopivammat luvut” vasta syyskuussa, kun ne saadaan EU:n komissiolta.

”Ne luvut ovat harhaanjohtavia siltä osin, että niistä on kaikkien maiden osalta jätetty pois EU:n hallintokulut sekä tietyt kulut kanssakäymisestä EU:n ulkopuolisten maiden kanssa. Sillä tavalla kaikkien maiden EU:n nettojäsenmaksut näyttävät pienemmiltä. Niin tehdään, kun kaikissa maksajamaissa kansalaismielipide on kielteinen suurille nettomaksuille.”

Esko Seppäsen blogi: http://eskoseppanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/116071-eu-jasenmaksuja-muiden-puolesta-24-miljardia