Lehtikuva/ Mikko Stig

Tuskin ovat futisfanit ehtineet toipua edellisistä arvokisoista, kun jo seuraavien karsinnat vyöryvät päälle kuin Athletic Bilbaon hyökkäyskalusto Klubin maalille. Suomen miesten A-maajoukkue aloittaa MM-karsintaurakkansa viikon päästä perjantaina, jolloin vastaan asettuu Ranska.

Ennakkoasetelmat peliin eivät Huuhkajien kannalta kovin ruusuisilta näytä, etenkään kun kenraaliharjoituksesta Pohjois-Irlantia vastaan ei kykenisi edes yltiöpositiivisista ”lopussa saatiin kulma” -lausunnoistaan tunnettu Muuris-Ana mitään kiittävää veistelemään. Historiankin valossa tilanne on kurja. Suomi ei ole onnistunut voittamaan fransmanneja vihreällä veralla koskaan: kerran on ylletty tasuriin, ja siitäkin on 45 vuotta.

Etukäteen etenkin Suomen puolustuskoneisto herättää huolta. Useiden Sami Hyypiän kaltaisten avainpelaajien lopettaminen näkyy pelin epävarmuutena, mikä oli etenkin Pohjois-Irlanti-pelissä todella huolestuttavaa. Eikä teräviä nokkia (vai sarvia?) hyökkäykseenkään ole liiaksi tarjolla: Schalken Teemu Pukki on toki parhaimmillaan maailmanluokan pelaaja, mutta peliaika kuninkaansinisissä on jäänyt valitettavan vähiin.

Suomi ei ole onnistunut voittamaan frans-manneja vihreällä veralla koskaan.

Päävalmentaja Mixu Paatelainen on nimennyt joukkueeseen ”El Pukin” lisäksi vain kaksi varsinaista hyökkääjää (Njazi Kuqin ja Riku Riskin), joiden tehtäväksi jäänee penkin lämmittäminen, ellei Mixu asemoi Pukkia kymppipaikalle. Onneksi sentään keskikentältä löytyy tehoja, ja esimerkiksi Rubin Kazanissa huikeaan vireeseen äityneeltä Roman Eremenkolta on lupa odottaa myös maaleja. Huuhkajilla onkin huutava pula nimenomaan kunnollisesta target-pelaajasta, jollaista maajoukkueessa ei ole nähty sitten Mikael Forssellin kunnian päivien. espanjalaistyyliseen ilman aitoa hyökkääjää pelaamiseen ei taida kuitenkaan Mixun materiaali ihan riittää…

Toisaalta jos on kotijoukkueen pakka ollut sekaisin, on Ranskankin miehistö kokenut isoja muutoksia. Valmentaja Didier Deschamps on valinnut joukkueeseensa paljon pelaajia Ranskan liigasta, joka lienee useimmille suomalaisille kohtalaisen tuntematon. Tokihan monet vaarallisiksi tiedetyt kehäketut, kuten Frank Ribery ja Karim Benzema, ovat kuuluneet Deschampsin rinkiin.

ILMOITUS

Mixu Paatelaisen mukaan Suomen joukkue on ”prosessissa, joka on kesken”. Näistä karsinnoista ei valitettavasti ole jättipottia tulossa, sen verran haastavaan karsintalohkoon arpa joukkueen vei. Huuhkajien prosessit ja resurssit lienevätkin suunnatut jo seuraaviin karsintoihin, joista EM-lopputurnaukseen selviytyy peräti 24 joukkuetta nykyisen 16:n sijaan. Tulevaisuuteen suuntaamista ennakoisi myös useiden nuorten pelaajien nostaminen maajoukkuerinkiin, esimerkkinä vasta 19-vuotias Jere Uronen ja jo mainittu 22-vuotias Pukki.

Ranska-peliä seuraavana päivänä luodaan kuitenkin katse hetkeksi menneisyyteen, sillä tuolloin Stadikalla Respect-ottelussa nurmelle marssii Suomen ”kultainen sukupolvi” Jari Litmasen ja Sami Hyypiän johdolla ottamaan mittaa entisistä joukkuekavereistaan.

Toisten ihmisten kunnioitus on ollut viime päivinä framilla entisten maajoukkuepelaajien yhteydessä muutenkin: Joonas Kolkka kertoi Kymppipaikka.fi-sivustolle häpeävänsä uusnatsimenneisyyttään ja arvostavansa nykyään ihmisiä heidän syntyperästään riippumatta. Futiksen ja rasismin epäpyhästä allianssista voisi kirjoittaa pidemmältikin, mutta jääköön toiseen kertaan – merkkimäärä tuli täyteen, mutta jutut ei…

Viikon vakiorivi koostuu Valioliigan ja Championshipin otteluista. Kakkoskohteessa kautensa murhaavasti aloittanut Swansea saa Liberty Stadiumilla vastaansa Sunderlandin. Vaikkei Sunderlandinkaan paketti heikko ole, puhuvat kotijoukkueen maaliero (8–0) ja peliin löytynyt varmuus puolestaan. Varma ykkönen.

Toinen varma kotivoitto lätkäistään kohteeseen 7, jossa Birmingham on selkeä suosikki Peterboroughia vastaan. Vierailijat ovat aloittaneet kautensa kolmen tappion putkella, ja joukkueella tullee olemaan kova työ sarjapaikkansa säilyttämisessä.

Kansan Uutiset suosittaa 64 merkin järjestelmää: 1(x), 1, (1)x, 2, (1)2, (x)2, 1, x, x(2), 1, 1(x), 1,2.