Denis Sinyakov/Greenpeace

Greenpeacen aktivistien mielenosoitus arktista öljynporausta vastaan jatkui viidettä päivää Petšoranmerellä Venäjän Arktiksella. Aktivistit pyrkivät jarruttamaan öljynporauslautan valmistelua arktiseen öljynporaukseen estämällä huoltoalus Anna Ahmatovan kiinnittymisen Gazpromin öljynporauslautta Prirazlomnajalle.

Aluksen kiinnittymistä jatkettiin aktivisteista huolimatta nostamalla ja kaatamalla näiden vene. Veden varaan joutui myös suomalaisaktivisti Sini Saarela. Kukaan ei loukkaantunut mielenosoituksessa.

Venäjän rajavartioston alus on ollut paikalla Greenpeacen aktivistien mielenosoituksen ajan, mutta ei ole puuttunut tapahtumien kulkuun.

Aktivistit lopettavat mielenosoituksensa tänään. Petšoranmerellä aktivistien tukena ollut Arctic Sunrise-alus jatkaa matkaa Huippuvuorille ja siirtyy arktisen napajään reunalle tukialukseksi tutkijoille. Tutkimusmatkalla kerätään tietoa merijäästä sen ollessa pienimmillään syyskuun puolivälissä. Yhdysvaltalaisen US Ice and Snow Data Centerin mukaan Pohjoisen jäämeren merijää on jo nyt sulanut ennätyksellisen pieneksi ja sulaminen jatkuu vielä parin viikon ajan.

– Kampanjamme Gazpromia, Shelliä ja muita arktista öljyä havittelevia öljy-yhtiöitä vastaan jatkuu. Haastamme vastuuttoman arktisen öljynporauksen ja pyydämme lisää ihmisiä liittymään niiden yli 1,5 miljoonan joukkoon, jotka jo vaativat Arktista kansainväliseksi suojelualueeksi”, sanoo mielenosoitukseen Jäämerellä osallistunut Greenpeacen pääsihteeri Kumi Naidoo.