Lehtikuva/ Jussi Nukari

Vasemmistonuoret vaatii seksityöntekijöiden aseman parantamista ja vastustaa oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (r.) ehdotusta seksinoston täyskiellosta. Seksuaalista hyväksikäyttöä kokeneiden ulkomaalaisten seksityöntekijöiden ja ihmiskaupan uhrien aseman parantamiseksi ulkomaalaislaista on poistettava epäily seksin myynnistä käännytysperusteena.

Vasemmistonuorten puheenjohtaja Li Anderssonin toteaa, että nyt ihminen voidaan käännyttää Suomesta, jos hänen epäillään myyvän seksuaalipalveluita. Käytännössä tämä johtaa hänen mukaansa siihen, ettei moni uskalla ottaa yhteyttä viranomaisiin avun hakemiseksi edes hätä- tai väkivaltatilanteissa. Mahdollisuus valittaa käännytyspäätöksistä on käytännössä olematon.

– Ihmiskaupan uhrien oleskeluluvan perusteena olevasta yhteistyövaatimuksesta viranomaisten kanssa on myös luovuttava. Suomessa ihmiskaupan uhrilla on mahdollisuus saada tilapäinen oleskelulupa, jos hän suostuu tekemään yhteistyötä viranomaisten kanssa. Yhteistyö edellyttää muun muassa siteiden katkaisemista ihmiskaupparikoksen tekijöihin, vaikka he ovat usein uhrien omaisia tai muita läheisiä. Nämä vaatimukset kasvattavat kynnystä ottaa yhteyttä viranomaisiin.

Tunteita herättävä aihe

Vasemmistonuoret vaatii, että Suomessa on ryhdyttävä toimiin seksityöntekijöiden aseman parantamiseksi, autonomian vahvistamiseksi sekä riittävien neuvonta- ja tukipalveluiden turvaamiseksi.

– Seksin myynti on tunteita herättävä aihe. Seksityöläisille se on kuitenkin konkreettista arkea. Heidän asemansa parantamisen täytyy olla lainsäätäjänkin tavoite.

ILMOITUS

Vasemmistonuoret kannattaa kansanedustaja Anna Kontulan (vas.) ehdotuksia seksityöläisten työmarkkinajärjestäytymisen tukemisesta ja esimerkiksi osuuskuntapohjaisista yhteisyrityksistä. Seksityöntekijöille suunnattuja palveluita on saatava koko maasta ja niiden tavoitettava myös ulkomaalaiset työntekijät.

Jos lain tavoitteena on vähentää seksin myymistä, se tapahtuu Anderssonin mielestä ensisijaisesti muilla keinoilla kuin kielloilla.

– Seksin myyminen vastoin tahtoa vähenee muun muassa parantamalla naisten asemaa ja tasaamalla tuloeroja. Seksinoston täyskiellon myötä myös myyjät joutuisivat toimimaan salassa, ja kauppa siirtyisi entistä enemmän maan alle. Näin jo valmiiksi heikossa asemassa olevien seksityöntekijöiden tilanne heikentyisi entisestään, Andersson painottaa.