Olkiluoto Blockade

Kolmatta kertaa järjestetty ydinvoiman vastainen Olkiluoto Blockade -mielenosoitus sulki lauantaina 11. elokuuta Olkiluodon ydinvoimalalle johtavia teitä. Mielenosoittajat sulkivat Sohantien, Sorkanmaantien, valtatie kahdeksan sekä Olkiluodontien.

Turtleseiksi pukeutuneet mielenosoittajat, kolmijalkarakennelmassa istuva kiipeilijä ja tielle siirrettyihin tukkeihin kahliutuneet ydinvoiman vastustajat pitivät tiet suljettuina pisimmillään puolesta tunnista tuntiin.

Tapahtuman mediaryhmään osallistuneen Valpuri Talvitien mukaan mielenosoituspäivä oli pitkä mutta rennompi kuin viime vuonna.

– Mielenosoitus onnistui hyvin, koska poliisivoimat oli mitoitettu viime vuotta järkevämmin eikä poliisi tekaissut niskoittelusakkoja, Talvitie sanoo.

Viime vuonna poliisi otti kiinni suuren osan mielenosoittajista heti aamulla ja esti mediaa pääsemästä joillekin mielenosoituspaikoille.

ILMOITUS

Tänä vuonna ydinvoiman alasajoa vaati järjestäjien mukaan 130–150 mielenosoittajaa, joista poliisi otti kiinni 35. Poliisin tiedote puhui vain muutamasta kymmenestä mielenosoittajasta, mutta tiedote oli lähetetty aikaisin aamulla eikä poliisilla ollut Talvitien mukaan kokonaiskuvaa hajallaan tapahtumista mielenosoituksista.

Tapahtumaa edelsi läheisellä maatilalla järjestetty viikon mittainen Ydin-leiri, jonka työpajoissa käsiteltiin ydinvoimaa uraanin louhinnasta loppusijoitukseen.

Leiriin ja mielenosoitukseen osallistui ihmisiä Pohjoismaiden lisäksi Latviasta, Ranskasta, Saksasta, Espanjasta, Italiasta, Skotlannista, Islannista, Kuubasta ja Argentiinasta.

Toimintapäivään osallistuneet ihmiset halusivat sanoa, että uraanin louhintaan ja ydinjätteiden loppusijoittamiseen liittyviin ongelmiin ei ole olemassa toimivia ratkaisuja. Mielenosoituksen järjestäneen verkoston mukaan ydinvoima on hitain lisäenergian tuottamisen muoto eikä se siksi ole myöskään vastaus ilmastonmuutokseen.