Kari Kuisti

Viime viikon perjantaina päättyi Aimo Ruususen pitkä työrupeama Satakunnan Työssä eli tutummin ST:ssä. Ansaittujen lomapäivien jälkeen hän jää eläkkeelle lokakuun alussa.

Ruusunen on syntyjään Vammalasta ja Vammalasta on myös ST:n uusi päätoimittaja Sirpa Koskinen. Poriin hän siirtyi Kansan Uutisten Tampereen aluetoimittajan paikalta. ST on Koskiselle entuudestaan tuttu, sillä hän on kolmena kesänä tuurannut Ruususta.

– Tällä hyväksi havaitulla linjalla jatketaan. Lehdessä pitää olla politiikan arkea, kulttuuria laajasti käsitettynä sekä taloutta työntekijöiden ja elinkeinoelämän näkökulmasta nähtynä, linjaa pitkän ja monipuolisen uran Helsingissä ja Tampereella toimittajana tehnyt Koskinen.

Pitkän linjan lehtimies

Porissa ilmestyvän työväenlehden vakinainen toimittaja Ruususesta tuli vappuna 1974. Välillä oli runsas kaksi vuotta Kansan Uutisten Moskovan kirjeenvaihtajana.

Päätoimittajana Ruusunen aloitti kesäkuussa 2004. Ennen tätä hän toimi jonkin aikaa silloin lehteä kustantaneen yhtiön toimitusjohtajana. Yhden vakinaisen toimittajan toimituksessa päätoimittaja tekee myös toimittajan ja lehtikuvaajan töitä, urakoi toimitussihteerinä ja tarvittaessa tarttuu kaikkeen muuhunkin.

ILMOITUS

Osa Ruususen toimittajavuosista osui aikaan, jolloin kansandemokraattinen liike oli vahva poliittinen vaikuttaja Satakunnassakin. Vahtiko joku ulkopuolinen taho silloin tai myöhemmin toimituksen tekemisiä?

– En minä mitään sellaista muista, mutta on joku voinut jälkeenpäin jostakin jutusta sanoa, että pitikö sitä nyt tommonen tehdä. Se on kuitenkin ollut sitä normaalia toimittajan työstään saamaa palautetta.

Ruususen mielestä kustantajana olleet organisaatiot olisivat kyllä voineet panostaa enemmän palkollistensa työnohjaukseen. Liian vähän on panostettu tulevien töiden suunnitteluun.

Ilmoittajat luottavat

Satakunnan Työ on siitä erikoinen työväenlehti, että se on määrätietoisesti panostanut ilmoitusmyyntiinsä. Tämäntyyppinen kaupallistuminen on ollut tietoinen valinta, joka tehtiin jo varsin aikaisessa vaiheessa. Se on ratkaisevasti vaikuttanut siihen, että ST ilmestyy myös 2012.

Ruusunen uskoo ST:n tulevaisuuteen, mitään välittömiä uhkia ei ole näköpiirissä. Lehti on tuottanut sen rahan, minkä se on kuluttanut. Hän sanoo sanomalehden tarvitsevan tulevaisuudessakin niin tilaajia, lukijoita kuin ilmoittajia. Ilman niitä lehti ei menesty.

Satakunnan Työn nykyinen kustantaja on Kansan Uutiset Oy.