Lauri Hannus

Hiski Salomaasta Palefaceen ja Tapio Rautavaarasta Jaakko Teppoon. Työväenmusiikin koko kirjo on kuultavissa syyskuussa ilmestyvällä Vasurilla-levyllä.

Työväenmusiikki elää jälleen vahvaa kauttaan, mutta se on erilaista kuin edellisellä kultakaudellaan 1970-luvulla. Se taas oli omanlaistaan verrattuna 1900-luvun ensimmäisen puoliskon taistelulauluihin.

Työväenmusiikin pitkän kaaren ja koko kirjon esittelee syyskuussa ilmestyvä Vasurilla-levy. Sen tuottavat yhteistyössä Provisual Oy ja Kansan Uutiset. 22 kappaleen levyn vanhinta kerrostumaa on Hiski Salomaan Vapauden kaiho. Uusin, Reino Nordinin uusi kappale on niin uusi, ettei sitä tämän lehden ilmestyessä ole vielä edes julkaistu.

Tämän päivän duunarimusiikki elää nimenomaan rapissa, rokissa ja reggaessa, jota Nordinkin esittää, sanoo levyä koonnut Provisualin vastaava tuottaja Jari ”cyde” Hyttinen.

Eri ikäluokat samalla asialla

Hänen ja yhteistyökumppaneiden tavoitteena oli ensiksi työväenmusiikin esittely ja toiseksi eri ikäluokkien yhdistäminen. Levyllä kerrotaan vanhemmalle polvelle, joka ei tunne reggaeta eikä räppiä, että työväenmusiikki voi hyvin. Hyttisen mukaan rapin ja reggaen esittäjät sen sijaan tuntevat työväenmusiikin juuret, mutta heidän yleisönsä ei välttämättä tunnista kytköstä.

– Näin saadaan kokonaisuus, jossa eri ikä- ja kulttuuripuolet ovat saman asian äärellä.

ILMOITUS

Työväenmusiikiksi laskettavia lauluja oli noin 500, joista Hyttinen yhteistyökumppaneineen ryhtyi valitsemaan levylle päätyviä kappaleita. Tavoitteena ei ollut mikään hittikimara eikä levyllä siis kuulla juuri niitä tunnetuimpia lauluja klassikko-osastollakaan.

Levy jaettiin neljään teemaan; perinteinen, uusi polvi, kuplettimainen ja muut työväenlaulut.

Työväenaate on nosteessa

Laajaan aineistoon tutustuminen ei tuonut suuria yllätyksiä työväenmusiikin muutenkin hyvin tuntevalle Cyde Hyttiselle. Yllätys oli se, kuinka paljon taiteilijoissa on uusvasemmistolaisia.

– Hyvin vasemmalla ovat ajatukset, mutta puoluepolitiikka on hakusessa eikä niin kova sana. Työväenaate on näköjään nosteessa nuorten parissa, Hyttinen huomasi.

Uuden polven edustajia levyllä ovat Reino Nordinin lisäksi Paleface, Jukka Poika ja Asa sekä heistä edellistä musiikillista aaltoa edustavat Pelle Miljoona ja Tuomari Nurmio.

Hyttinen kertoo, että räppärit olivat innokkaasti mukana valitsemassa kappaleita ja vaikuttamassa levyn sisältöön.

Hiski Salomaan ohella vanhinta polvea ovat Tapio Rautavaara ja Esa Pakarinen, jonka Kylymässä mualimassa on totta vieköön täyttä työväenmusiikkia.

Konsertti Savoy-teatterissa

Vasurilla-levy ilmestyy 26. syyskuuta.

Perjantaina 28. syyskuuta on lisäksi Helsingin Savoy-teatterissa Vasurilla-konsertti, jossa esiintyvät muun muassa Koiton laulu ja Paleface. Paleface esittää omien kappaleidensa lisäksi vanhoja työväenlauluja. Muita esiintyjiä ovat ainakin Helsingin Balalaikkaorkesteri solisteineen sekä Jarkko Martikainen.

Kansan Uutiset kertoo levystä ja konsertista enemmän lähempänä julkaisua.