Juha Säijälä

Jo armeija-aikoinaan protestilauluja tehnyt Faces Etnofestivaalin festivaalipäällikkö ja Länsi- Uudenmaan maahanmuuttajakoordinaattori Börje Mattsson järjesti ensimmäisen festivaalinsa 1980-luvulla.

– Toteutimme polkupyörämarssin Norjan Trondelagiin, jonne oli tulossa Naton asevarasto. Sinne perustettiin ensimmäinen nuorten oma rauhanfestivaali, Börje Mattsson kertoo.

Hänen nuoruuden festivaalijärjestämisen huipentumia olivat Ahvenanmaan rauha- ja ympäristöfestivaalit sekä Murmanskin festivaali. Glasnost nosti tuolloin jo päätään. Murmanskin festivaaleille osallistui noin 200 000–300 000 ihmistä.

– Kaikki festivaalit, joita olen ollut mukana järjestämässä, on tehty tietyn tilanteen mukaan ja reaktiona sen hetkiseen yhteiskunnalliseen ilmapiirin. Minulle edelleen tapahtuu usein, että joku, jonka kasvoja en enää muista, tulee kadulla vastaan ja kertoo olleensa vaikka Trondelagissa tai Murmanskissa. Festivaalit eivät haihdu ilmaan, vaan jäävät ihmisten sydämiin, hän iloitsee.

Yhtä tärkeää Mattssonille on se, että kaikkia festivaaleja on ollut tekemässä paljon vapaaehtoisia.

– Ihmiset tekevät kovaa työtä, pitkiä päiviä, mutta tekevät sen mielellään, koska kokevat sisällön olevan niin tärkeää. Tämä on erittäin luova prosessi. Joka kerta porukka on erilainen ja syntyy uusia kuvioita. Se on hyvin antoisaa, hän pohtii.

ILMOITUS

1990-luvulla Mattsson perusti uuden yhden miehen rauhanliikkeen nimeltä Change of Challenge. Sillä oli yhteyksiä ympäri Eurooppaa.

– Pikkuhiljaa syntyi idea monikulttuurisesta ja rasisminvastaisesta rauhanfestivaalista. Näin sai alkunsa Faces, jota olin mukana perustamassa. Se järjestetään jo viidettätoista kertaa, Mattsson muistelee.

Uuden kevään ulottuvuudet

Parin edellisen Faces Etnofestivaalin aikaan Suomi oli voimakkaan suvaitsemattomuuden aallon alaisena.

– Lisäksi viime vuonna olivat aivan hirvittävät Norjan tapahtumat, ja festivaalimme järjestettiin vain viikko niiden jälkeen. Toimme sen myös esille, että festivaalimme on vastaus noihin tapahtumiin. Ympärillä yhteiskunnassa oli paljon synkkää ja negatiivista, jota vastaan halusimme reagoida, Mattsson kertoo.

Uuden kevään idea on hänen mukaansa myös heijastuma ulkomaan tapahtumista. Jo vuosi aikaisemmin tuli arabikevät. Myös Venäjällä mielenosoitukset osoittavat, että ihmiset ovat uskaltaneet lähteä yrittämään murtaa Putinin mukana kehittynyttä diktatuurista systeemiä ja vaatimaan avautumista.

– Nyt on voinut kokea positiivisen muutoksen kohti suvaitsevaisempaa ilmapiiriä Suomessakin. Presidentinvaalit osoittivat, että suvaitsevaisuus on saanut enemmän jalansijaa poliittisella kentällä ja julkisuudessa. Tämän vuoksi haluammekin enemmän hymyillä, Mattsson visioi.

The New Spring tarkoittaa myös hyppyä uuteen, lentoon lähtemistä.

– Haluamme näyttää olevamme iloisia siitä, että Suomi ehkä hieman avautuu, käpertyvästä, sisäänpäin kääntyvästä hyvin taantumuksellisesta tilasta. Haluamme heijastaa ihmisille, että jes! Mennään tätä tietä eteenpäin!, hän riemuitsee.

Faces heijastuu tapoihin toimia

Börje Mattssonin mielestä Faces on ennen kaikkea tietty tunnelma, eikä sillä ole merkitystä onko esiintyjissä paljon kovia nimiä. Festivaali antaa hänen mielestään kävijöilleen kokonaisvaltaisen positiivisen elämyksen, joka aivan varmasti heijastuu heidän tavoissaan toimia ja jolla on sellaiset laajenevat vaikutukset, joita ei voi edes tietää. Mattsson on varma, että festivaalit, joita hän on ollut mukana järjestämässä, ovat parantaneet maailmaa, eri puolilla, eri tasoilla.

– Jos haluaa erilaisen festivaalin ja viikonlopun, jota ei unohda. Jos on väsynyt ryyppäämisen ja ryömimiseen leirintäalueella, niin Facesiin vaan, hän kehottaa.

Faces Etnofestivaali 27.–29. heinäkuuta