Lehtikuva/ NATALIA KOLESNIKOVA

Sting esiintyy Venäjällä, mutta tuomitsee Pussy Riot -yhtyeen jäseniä uhkaavan vankeustuomion. Iiro Rantala perui Moskovan-esiintymisensä.

Rockmusiikin supertähtiin lukeutuva Sting on liittynyt Amnesty Internationalin vaatimukseen, että Venäjän viranomaisten on vapautettava punkyhtye Pussy Riotin kolme vangittua jäsentä. Moskovalainen tuomioistuin päätti viime viikolla, että vangitsemista jatketaan puolella vuodella. Naiset joutuivat vankilaan esitettyään protestilaulun ortodoksikirkossa Moskovassa helmikuussa.

Maria Alekhina, Ekaterina Samutsevich ja Nadezhda Tolokonnikova, joita syytetään ”huliganismista ja uskonnonvastaisen vihan lietsonnasta”, saattavat saada jopa seitsemän vuoden vankilatuomion. Heidän vangitsemistaan on jatkettu tammikuuhun 2013.

Sting on parhaillaan Venäjällä esiintymässä. Amnestylle hän kommentoi asiaa näin:

– On tyrmistyttävää, että Pussy Riot -yhtyeen jäseniä uhkaa jopa seitsemän vuoden tuomio. Eriävien mielipiteiden ilmaiseminen on keskeinen oikeus demokratiassa, ja poliitikoiden on hyväksyttävä se. Suhteellisuudentaju – ja huumori – on osoitus vahvuudesta, ei heikkoudesta. Uskon, että Venäjän viranomaiset luopuvat syytteistä ja antavat näiden naisten palata perheidensä luo.

Rantala protestoi rankemmin

Suomalaismuusikko Iiro Rantala perui joulukuuksi sovitun Moskovan-esiintymisensä.

ILMOITUS

– On törkeää ja räikeää vallan väärinkäyttöä, että tätä naiskolmikkoa pidetään jatkuvassa tutkintavankeudessa. Päätökseni perua keikka syntyi puhtaasti oikeudenmukaisuudesta. Toivon sen viestittävän, että meillä välitetään Venäjän ihmisoikeusloukkauksista, Rantala sanoo.

Amnesty pitää Pussy Riot -yhtyeen jäseniä mielipidevankeina ja vaatii Venäjän viranomaisia vapauttamaan heidät välittömästi.

– Seitsemän vuoden vankeusrangaistus olisi täysin kohtuuton tuomio rauhanomaisesta mielipiteenilmaisusta. Amnesty jatkaa kampanjointia naisten vapauttamiseksi niin kauan kuin on tarpeen, sanoo Amnestyn Suomen osaston maakohtaisen työn asiantuntija Anu Tuukkanen.

Pussy Riot esitti Vladimir Putinia vastustavan performanssin moskovalaisessa kirkossa 21. helmikuuta Venäjän presidentinvaalien alla.