Emilia Kukkala

Tampereen Pride-kulkue 21. heinäkuuta sujui iloisissa ja rauhallisissa tunnelmissa. Ylen arvioiden mukaan kulkueeseen otti osaa 700–800 ihmistä. Islaminvastaista Finnish Defence League -järjestöä ei toivotettu tervetulleeksi kulkueeseen.

FDL oli etukäteen ilmoittanut osallistuvansa kulkueeseen PR-tempauksena. Ennen kulkueen liikkeellelähtöä järjestön edustaja pyrkikin kolmen tukijansa kanssa ottamaan siihen osaa.

Muut osallistujat olivat asiasta eri mieltä. Järjestö suljettiin kulkueesta rauhanomaisesti.

”Muslimi tai gay, kaikki okei”

Ihmiset eristävät FDL:n edustuksen banderollein huutaen iskulauseita, kuten ”muslimi tai gay, kaikki okei”, ”Breivik oli yksi teistä” ja ”ei fasisteja Prideille, ei fasisteja mihinkään”.

Edellisenä päivänä vasemmiston North Priden yhteydessä järjestämään keskustelutilaisuuteen tehty kaasuisku vaikutti varmasti osaltaan siihen, että äärioikeiston ei haluttu osallistuvan marssille.

ILMOITUS

FDL jäi Tullinaukiolle ja kulkue suuntasi kohti Keskustoria, jossa varsinainen juhlinta alkoi. Kaupungin puolesta kulkuetta oli tervehtimässä apulaispormestari Olli-Poika Parviainen.

Vähemmistöt keppihevosena

Äärioikeistolaisten innostuminen HBLTIQ- asioista on hämmentänyt monia. Maailmalla ilmiö tunnetaan nimellä pinkwashing, pinkkipesu.

Siinä fasistiset järjestöt pyrkivät saamaan lisää kannattajia ja luomaan itsestään sisäsiistiä kuvaa käyttämällä sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä keppihevosena islaminvastaiselle propagandalleen.

FDL myöntää tämän nettitiedotteessaan avoimesti. Varsinainen tavoite on islamin vastustaminen, Prideille osallistuminen pelkkää PR-toimintaa.

Eivät olleet kutsulistalla

Vastoin FDL:n väitteitä Pirkanmaan Seta kertoo, ettei ole kutsunut järjestöä Tampereen Pride-kulkueeseen.

Jo ennen mielenosoitusta järjestö otti tiedotteessaan kantaa näin: ”Yhdistys korostaa, että yhdenvertaisuutta ei voi edistää syrjimällä muita ryhmiä, esimerkiksi uskonnollisen tai etnisen taustan vuoksi, vaan kaikkien ihmisarvon kunnioitus on kaiken lähtökohta”.

Paneeli otti selvän kannan

Heti kulkueen jälkeen järjestetyssä Siltoja polttamassa vai rakentamassa -paneelikeskustelussa puitiin FDL:n osallistumisyritystä ja poissulkemista tuoreeltaan.

Moniäänisen asiantuntijapaneelin yksimielinen kanta oli, että FDL:n tapa käyttää yhdenvertaisuutta juhlivaa kulkuetta keppihevosena rasismin edistämiselle on tuomittava.

Yhteenvetonaan paneeli totesi muun muassa, että kaikkia provokaatioita ei tule sietää, oman linjan tulee olla jämäkkä. Erilaisia näkökulmia voidaan ymmärtää, mutta kaikkea ei tarvitse hyväksyä. Keskustelu keräsi noin 50 henkilön osallistuvan yleisön.