Jussi Joentausta

Ravikuninkaalliset vaihtuivat Mikkelin kuninkuusraveissa. Uusi kuningas on Erikasson ja kuningattaren seppeleen sai viime vuoden kakkossijan kirkastanut Sirun Valpuriina.

Jo 13-vuotiaalle Erikassonille jos jollekin tittelin suo, sillä niin monet kerrat sympaattinen hevonen on joutunut erilaisten ongelmien takia jättämään kisat väliin.

Oriin valmentaja Bella Varjonen totesi onnensa kukkuloilla, ettei parempaa voi juuri nyt toivoa kuin että Erikasson otti tittelin ja tulee vielä terveenä kotiin.

– Paljon on ollut loukkaantumisia mutta myös onnistumisia. Hevonen itse on omalla positiivisuudellaan saanut minut uskomaan siihen.

Myös ohjastaja Harri Koivunen kehui vuolain sanoin ajokkiaan. Hän itse antoi oriille niin maililla kuin päätösmatkallakin todellisen suojajuoksun.

ILMOITUS

– Erikasson on hevosmiehen unelmien täyttymys. Koko uran aikana ei ole vaihdettu kengitystä, huoltajia, valmentajaa tai ohjastajaa. Erityiskiitos kuuluu hevosen kanssa kärsivällistä työtä tehneelle valmentaja Bella Varjoselle.

Oriitten päätösmatkan voitti viime vuoden tapaan I.P. Lento, mikä nosti sen kokonaiskisassa kolmanneksi. Ennen päätösmatkaa niukasti johtanut Turon Myrsky ei pystynyt loppukirillään lunastamaan titteliä, vaan jäi hopealle.

Niukka voitto tammakisassa

Mikkelin kuninkuusraveissa tammojen kruunun otti 11-vuotias Sirun Valpuriina, joka viime vuonna Teivossa jäi nyt poissa olleen I.P. Vipotiinan jälkeen kakkoseksi. Tiukassa titteli oli, sillä kuningattaren seppeleeseen tarvittiin uusi Suomen ennätys päätösmatkalla.

Tiukan haasteen voittajalle heitti hienosti tsempannut B. Turolii. Eroa voittajaan jäi kokonaisajassa vain neljä sekunnin kymmenystä.

Sirun Valpuriinan valmentaja Aimo Vuorinen oli hieman epäileväinen ennen kisaa, sillä tamman ”alakerrassa” oli hieman sanomista.

Ohjastaja Jouni Törmänen totesi tammalla olleen nyt vähän tuuriakin, kun pitkän matkan alku meni keulaan pyrkijöillä revittelyksi. Hän ei lähtenyt mukaan alun hullutteluun.

Marimin hyytyi, B. Helmiin haparoi

Päätösmatka ratkaisi jäälleen, kuten niin monesti aiemminkin. Taktiikkajuoksun loppusuoralla tammoista otettiin irti viimeisetkin voimarippeet.

Muun muassa ennen päätösmatkaa johtanut Marimin hyytyi kovaan matkavauhtiin. Kokonaiskisassa sen yhteisaika riitti kolmossijaan.

Ensimmäisen päivän jälkeen kuningatarkisaa johtanut B.Helmiina puolestaan haparoi pitkällä matkalla pariinkin kertaan, mutta taisteli kuitenkin lähdössä neljänneksi. Sijoitus riitti kokonaiskisassa myös nelossijaan eli Reijo Borgströmin talliin menivät sijat kaksi ja neljä

Kuopiossa ensi vuonna

Kuopiolaiset ravijärjestäjät kävivät Mikko-sian kansaa toivottomassa raviväen ensi vuonna tervetulleeksi Kuopioon. Savon pääkaupungissa Kuninkuusravit järjestetään jo tutuksi tulleeseen tapaan heinäkuun viimeisenä viikonvaihteena.

Ravijärjestäjät ilmoittavat sunnuntain yleisömääräksi 27 910, eli kahtena päivänä Mikkelin raveissa kävijöitä oli yhteensä reilut 52 000. Lämmin sää suosi, ravipaikalla oli ahdasta ja jonojakin syntyi, joten kovin paljon ilmaa ei luvuissa ehkä ole.