Emilia Kukkala

Mies sumutti Dan Koivulaaksoa kaasulla kasvoihin keskustelutilaisuudessa Oulun North Priden yhteydessä.

Nuori mies teki eilen kaasuiskun Oulun Setan North Pride -tapahtuman yhteydessä järjestettyyn keskustelutilaisuuteen, joka käsitteli äärioikeiston uhkaa sekä homo-, bi- ja transpakolaisten asemaa. Mies sumutti puhujana ollutta Dan Koivulaaksoa kasvoihin keskustelutilan eteisessä juuri ennen tilaisuuden alkua.

Koivulaakso kertoo panneensa merkille ”epävarman näköisen” nuoren miehen, joka piti toista kättä jatkuvasti taskussaan. Kun Koivulaakso seurasi miestä keskustelutilan eteiseen, mies sumutti häntä ihoa polttelevalla kaasusuihkeella.

Koivulaakso kuvailee miestä alle 25-vuotiaaksi ja yli 180-senttiseksi. Miehellä oli siistit lyhyet vaaleat hiukset. Hän poistui tilasta välittömästi eikä häntä ole toistaiseksi tavoitettu.

”Hyökkääjä pitää minua vahingollisena, koska tutkin äärioikeiston toimintaa.”

Keskustelutilaisuus siirrettiin iskun jälkeen toiseen tilaan. Koivulaakso kävi sairaalan päivystyksessä ja kertoo olevansa kunnossa.

Isku on osa äärioikeistolaisen väkivallan jatkumoa

ILMOITUS

– Ei varmasti ole sattumaa, että mies valitsi kohteekseen tilaisuuden, joka käsittelee tätä (äärioikeisto)tematiikkaa, Koivulaakso sanoo.

Koivulaakso pitää iskua osana jatkumoa, johon kuuluvat esimerkiksi vuoden 2010 Pride-kaasuisku, rasisminvastaisen mielenosoituksen kimppuun hyökkääminen ja Oulun ylioppilaskunnan tiloihin homofobisin viestein tehty polttopulloisku.

Miksi hyökkääjä valitsi kohteekseen juuri Koivulaakson?

– Varmaan liittyy siihen, että hän pitää minua vahingollisena, koska tutkin äärioikeiston toimintaa.

Koivulaakso huomauttaa, että fasistinen Musta sydän -ryhmä julkaisi hänestä aikaisemmin nettisivuillaan kuvan, jossa luki ”no we Dan’t”. Ryhmä mainostaa natsiskinien keikkoja Suomessa ja on esimerkiksi järjestänyt tukitoimintaa italialaiselle Casa Pound -fasistijärjestölle. Ryhmä myös kytkeytyy henkilösuhteiden kautta kansallissosialistiseen Suomen vastarintaliikkeeseen.

Koivulaakso ja Mikael Brunila hankkivat Mustan sydämen kerhotilalle häädön Laitos-sivustolle kirjoittamallaan artikkelilla.

Myös Suomen vastarintaliike on kirjoittanut Koivulaaksosta sivuillaan. Vastarintaliikkeen jäseniä osallistui kaasuiskuun Helsingin Pride-kulkueeseen vuonna 2010.

Seta ja vasemmisto tuomitsevat: ”Hyökkäys kansalaisyhteiskuntaa vastaan”

Oulun kaasuisku tuomittiin heti laajasti.

– Vihapuheen levittäjät ovat vastuussa ilmapiirin koventumisesta. Siksi meidän kaikkien pitää toimia vähemmistöjen syrjintää ja rasismia vastaan, kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki kirjoittaa Facebookissa.

– Isku on hyökkäys yhteiskuntamme peruskiviä, kokoontumis- ja mielipiteenvapausoikeutta vastaan, sanoo Pohjois-Pohjanmaan Vasemmiston puheenjohtaja Juha Haapala tiedotteessa.

Myös valtakunnallinen Seta tuomitsi hyökkäyksen.

– Tällainen kaasuhyökkäys on väkivaltaa, ja syylliset on pikimmiten saatettava vastuuseen. On välttämätöntä selvittää perusteellisesti täyttääkö teko viharikoksen tunnusmerkit, sanoo Setan puheenjohtaja Outi Hannula yhdistyksen tiedotteessa.

Oulun Pride-toimikunnan puheenjohtaja Tuomo Jaakkonen kertoo STT:lle, että isku on lisännyt prideläisten yhteishenkeä.

Koivulaakso itse harmittelee, ettei päässyt pitämään luentoaan ja lupaa palata Ouluun puhumaan myöhemmin.

Koivulaakson, Li Anderssonin ja Mikael Brunilan äärioikeistoa käsittelevä kirja ilmestyy lokakuussa Into-kustannukselta.