Jarmo Lintunen

Suomen kansalaisaloite turkistarhauksen kieltämiseksi on puolimatkassa. Allekirjoittajia on 25 000 vaaditusta 50 000:sta.

Eläinsuojeluliitto Animalia, Luonto-Liitto, Oikeutta eläimille sekä SEY Suomen eläinsuojeluyhdistysten liitto käynnistivät toukokuun puolivälissä valtakunnallisen kansalaisaloitekampanjan. Järjestöjen tavoitteena on kerätä vähintään 50 000 allekirjoitusta kansalaisaloitteeseen turkistarhauksen lakkauttamiseksi, ja saada aloite eduskuntakäsittelyyn ensimmäisenä suomalaisena kansalaisaloitteena.

Järjestöjen mukaan ensimmäisen kahden kuukauden aikana ne yhdessä satojen aktiivisten suomalaisten kanssa saivat kokoon yli puolet vaadittavista allekirjoituksista.

– Olemme riemuissamme siitä, että allekirjoitusten kerääminen kansalaisaloitteeseen on sujunut niin hyvin. Yli 25 000 kerättyä allekirjoitusta vajaan kahden kuukauden aikana kertoo siitä, että tavoitteellamme turkistarhauksen lakkauttamiseksi on suomalaisten laaja tuki, riemuitsee eläinsuojeluliitto Animalian toiminnanjohtaja Kati Pulli.

– Turkistarhaus pilaa ympäristön ja aiheuttaa eläimille turhaa kärsimystä. Ihminen ei turkista tarvitse. Monen muun maan tapaan Suomessa on aika valmistautua turkistarhauksen kieltämiseen. Onneksi tarhaajille on löydettävissä parempia elinkeinoja siirtymäajalla, kommentoi Luonto-Liiton pääsihteeri Leo Stranius.

Hollanti kielsi minkkitarhat

Myös muualla Euroopassa turkistarhaus on vastatuulessa: viikko sitten Hollannin parlamentti äänesti minkkitarhauskiellon puolesta. Hollanti on yksi maailman suurimmista minkkien tarhausta harjoittavista maista.

– Hollannin päätös muistuttaa, että eläinten suojelusta ja etiikasta käytävä keskustelu on monissa muissa maissa Suomea edistyneempää. Turkistarhaus on Hollannissa taloudellisesti merkittävä elinkeino ja turkiseläimiä tarhataan maassa enemmän kuin Suomessa. Silti maan parlamentti asettui eläinten puolelle ja päätti, että taloudellisin seikoin ei voida perustella turkiseläinten pitoa ja sen eläinten hyvinvoinnille aiheuttamaa haittaa, kommentoi Kati Pulli.

Aikaa marraskuuhun

Kansalaisaloitekampanja turkistarhauksen lakkauttamiseksi käynnistyi 14. toukokuuta. Järjestöillä on aikaa kerätä nimiä marraskuun puoliväliin. 50 000 allekirjoituksella aloite tulee eduskuntakäsittelyyn.