Lauri Hannus

Kun Monopoli-lautapelissä kilpaillaan kiinteistöistä ja Kolejkassa jonotetaan sosialistitaloudessa, Co-opolyn tavoitteena on nostaa osuuskunta menestykseen tekemällä yhteistyötä.

Monopoli-lautapelin tavoitteena on voittaa kilpailijat ostamalla parhaat tontit ja rakentamalla ne täyteen kalliita kiinteistöjä. Viikonloppuna uutistoimistot AFP ja STT kertoivat, että Puolassa on julkaistu Kolejka-niminen peli, joka simuloi sosialistivaltioiden taloutta jonotuttamalla pelaajia kilpaa.

Yhdysvalloissa kehitetty Co-opoly haastaa molemmat pelit. Co-opolyn ideana on kilpailun sijaan yhteistyö. Kaikki voittavat tai häviävät.

– Peli yhdistää seurapeleistä tuttuja mekanismeja hauskalla tavalla. Se antaa oikeasti minikoossa hyvän kuvan siitä, millaista yhteistyössä kehitettävän projektin tai osuuskunnan edistäminen voi olla, kehuu peliä pelannut Antti Jauhiainen.

Jauhiainen osallistui pelin rahoittamiseen Kickstarter-palvelussa 50 dollarilla.

– Osuuskunnan toiminta on myös mallinnettu onnistuneesti aika tarkkaan. Olisi hienoa nähdä tämä suomenkielisenäkin, hän sanoo.

ILMOITUS

Pelin tarkoituksena on hauskanpidon lisäksi opettaa osuuskunnan pyörittämisen perusteita. Kaikki pelaajat liikuttavat samaa nappulaa ja päättävät yhdessä, miten vastata osuuskuntaa kohtaaviin haasteisiin, kuten kilpailevien yritysten hyökkäyksiin ja riskisijoittajien seireeninlauluihin.

Osuuskunta tyydyttää tarpeita

Co-op tarkoittaa osuuskuntaa. Kansainvälisen osuuskuntaliitto ICA:n määritelmän mukaan osuuskunta on ”henkilöiden vapaaehtoisesti muodostama hanke, jonka tarkoituksena on tyydyttää jäsentensä taloudellisia, sosiaalisia ja kulttuurisia tarpeita ja tavoitteita yhteisesti omistetun ja demokraattisesti hallinnoidun yrityksen avulla”.

Tänä vuonna vietetään kansainvälistä osuustoiminnan vuotta. Co-opolyn tekijät korostavat, että osuuskunnat eivät ole hyväntekeväisyyttä vaan välineitä solidaarisuuteen ja itsensä tukemiseen.

Pelin kehittänyt Toolbox for Education and Social Action on itsekin osuuskunta, ja myös pelivälineet valmistetaan osuuskunnissa. Tekijät pyytävät pelistä vapaavalintaista summaa 38 ja 70 dollarin välillä.