Exodus Internationalin puheenjohtajan mukaan ”eheytysterapia” ei toimi.

Homoseksuaalien ”parantamiseen” erikoistunut amerikkalainen uskonnollinen järjestö Exodus International on luopumassa erikoisalastaan.

Exoduksen puheenjohtaja Alan Chambers on viime aikoina antanut useita lausuntoja, joissa hän on yhä selvemmin sanoutunut irti ryhmänsä perinteisistä käsityksistä.

Exodus perustettiin vuonna 1976 yhdistämään homoseksuaaleille saarnaavia pappeja. Nykyään Exoduksella on Yhdysvalloissa yli 120 seurakuntaa ja lisäksi yli 150 seurakuntaa 17 muussa maassa.

Kaliforniassa lakimuutos kieltää alaikäisten ”eheyttämisen”.

Exodus on väittänyt auttaneensa kymmeniätuhansia ihmisiä pääsemään irti ”ei-toivotuista homoseksuaalisista taipumuksista”. Sen välineenä on niin sanottu ”parantava”, ”eheyttävä” tai ”korjaava terapia”.

Muiden vanhoillisten uskontokuntien tavoin Exodus on edustanut näkemystä, jonka mukaan homoseksuaalisuus on valinta, ei ihmisen ominaisuus. Sen tunnuslause on ”Muutos on mahdollinen”.

ILMOITUS

”Eheyttäminen ei toimi”

Chambers sanoi jo viime talvena, että 99,9 prosenttia ”eheytysterapian” läpikäyneistä ei tunne seksuaalisuutensa muuttuneen millään tavalla. Samassa puheessaan Gay Christian Networkin konferenssissa Chambers pyysi anteeksi ”Muutos on mahdollinen” iskulausetta.

Kesäkuussa Chambers sanoi, ettei ”parantaminen” ole hänen mielestään ”sopiva sana kuvaamaan mitään kamppailua, homoseksuaalisuus mukaan lukien”.

Chambers elää avioliitossa naisen kanssa, mutta on puhunut avoimesti kiinnostuksestaan miehiä kohtaan.

Chambers on edelleen sitä mieltä, että kaikki yksiavioisen heteroseksuaalisen avioliiton ulkopuolella tapahtuva seksuaalinen aktiivisuus on ”Raamatun mukaan synti”. Mutta tuoreimmissa haastatteluissa hän on sanonut, että Exodus on asettanut homoseksuaaleille paljon kovempia vaatimuksia taipumuksiensa voittamisesta kuin minkään muun synnin harjoittajille.

Ristivetoa järjestössä

Chambersin uusi linja ei ole saanut Exoduksen koko kentän hyväksyntää. Toistakymmentä seurakuntaa on eronnut järjestöstä.

Erityisen tuohtuneita vanhoilliset ovat Chambersin viime viikolla lehtihaastattelussa esittämästä ajatuksesta, että hänen uskonsa mukaan homoseksuaalit voivat toteuttaa aktiivisesti seksuaalisuuttaan ja siitä huolimatta päästä taivaaseen.

Exodus International ei kuulu minkään yksittäisen kirkkokunnan alaisuuteen, vaan se on kattojärjestö, johon kuuluu etupäässä evankelisia ryhmiä.

Kalifornian osavaltion senaatti hyväksyi kesäkuussa lain, jonka mukaan alaikäisille ei saa antaa ”eheytysterapiaa”. Samanlaisia lakialoitteita on myös muissa osavaltioissa.