Jarkko Mänttäri

Taide elää ja kukoistaa entisen kuitulevytehtaan tiloissa Säynätsalon teollisuustalon suojissa. UudenPolvenMuseo UPM:n vaneritehtaan naapurissa tarjoaa kuvataidetta, tanssia, teatteria ja kirjallisuutta.

UudenPolvenMuseo syntyi seitsemän vuotta sitten Säynätsalon teollisuustalon karuihin ja avariin tiloihin kahden naistaiteilijan Virpi Lehdon ja Tiina Osaran ajatuksesta. Juuri avatun kesänäyttelyn järjestäjiin kuuluu myös kolmas teollisuustalosta työtilat saanut taiteilija Harald Karsten.

Talon omat taiteilijat kutsuivat mukaan ”kymmenen mukavaa taiteilijaa, uusia ja vanhoja tuttavuuksia sieltä ja täältä”. Näin mukaan tulivat teoksillaan myös Jasmin Anoschkin (Helsinki), Mari Antjärvi (Jyväskylä), Freia & Gabriel (Jyväskylä), Virpi Kanto (Orimattila), Kapa (Jyväskylä), Harald Karsten (Jyväskylä) Tapani Kokko (Orimattila), Johanna Mäkitalo (Korpilahti), Hannele Ollakka (Jyväskylä) Minja Revonkorpi (Jyväskylä).

Keskisuomalaisia hemmotellaan

Näyttelyn avanneen säynätsalolaisen kansanedustajan Eila Tiaisen mukaan keskisuomalaisia hemmotellaan tänä kesänä runsaalla ja laadukkaalla kuvataidetarjonnalla.

– Ainakaan sen puutteesta ei tarvitse lähteä merta edemmäs vai pitäisikö sanoa Päijännettä edemmäs kalaan. Jyväskylän museoissa ja Galleria Harmoniassa on esillä Graphica Creativa, korkeatasoinen kansainvälinen grafiikan näyttely ja Mäntässä, väljästi tulkiten siis Keski-Suomessa Kuvataideviikot täydessä iskussa monine oheistapahtumineen. Lisäksi on Haihatusta ja Laaja-Artia ja Korpilahden Höyrygalleriaa. Ja tietenkin jo seitsemännen kerran Säynätsalon UPM.

ILMOITUS

Kun tehdastyön kulttuuri lähtee, syntyy onnekkaimmissa tapauksissa tilalle hengen kulttuuria. Suuri näin on Säynätsalossa käynyt. Tyhjilleen jääneeseen tehdastilaan, kylmään ja lämmittämättömään, saatiin edullisia työtiloja kuvataiteilijoille.

– Pienestä kahden naistaiteilijan ajatuksesta alkunsa saanut näyttely on kasvanut merkittäväksi poikkitaiteelliseksikin tapahtumaksi. Onhan tänä kesänäkin mukana kuvataiteen lisäksi musiikkia, kirjallisuutta, valokuvakritiikkiä, tanssia ja uutuutena nuorten taidetyöpajan draamaa.

Vieläkin ”artisti maksaa”

Tiaisen mukaan kaikki UPM:n tarjonta on syntynyt taiteilijoiden yhdessä tekemänä lähestulkoon ilman julkista tukea ja ennen kaikkea ilman taiteilijoiden työstään saamaa korvausta.

Tiaisen mukaan Artisti maksaa -käytännöstä on mahdollista päästä eroon, mikäli hallitusohjelman kirjausten perusteella asetetut työryhmät, jotka pohtivat epätyypillisiä työsuhteita ja pätkätutkijoiden ja –taiteilijoiden asemaa, saisivat aikaiseksi taiteilijankin leipää leventäviä ja varmistavia uudistuksia.

UPM:n näyttely on avoinna 19. elokuuta asti joka päivä klo 12-18. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Kuvataidenäyttelyn lisäksi UPM:ssä tapahtuu elokuussa paljon muutakin. Tulossa on keskisuomalaisten kirjailijoiden runotapahtuma, valokuvien kritiikki-ilta, Nuorten taidetyöpajan Voimalaitos-näytelmä sekä Tanssitapahtuma.