Intialainen taikauskon vastustaja sai niskaansa jumalanpilkkasyytöksiä.

Intialainen Sanal Edamaruku vierailee Suomessa Suomen Humanistiliiton kutsumana. Kotimaassaan tämä pyhien miesten ja ”ihmeiden” paljastaja joutui keväällä vaikeuksiin.

Edamaruku on Rationalist International -järjestön puheenjohtaja, Intian merkittävin rationalistikouluttaja ja taikauskon vastustaja. Intiassa hän on myös tunnettu televisioesiintyjä.

Humanistiliiton mukaan Edamarukun vaikeudet alkoivat maaliskuussa. Tuolloin hän paljasti Mumbaissa katolisen vettä valuvan krusifiksin ”ihmeen” olevan putkimiehen korjattavissa. Tästä suuttunut katolinen organisaatio ryhtyi kostotoimiin paikallisen piispan tukemana. He aloittivat valheellisten poliisi-ilmoitusten kampanjan Edamarukua vastaan. Syytösten perustana käytetään Intian kolonialismin ajoilta periytyviä jumalanpilkkasäädöksiä, joiden avulla menneinä aikoina usein vaiennettiin vastustajia.

Yli 30 vuotta toiminut Sanal Edamaruku sai nyt ensi kerran syytöksiä sen johdosta, että hän on osoittanut tieteellisen selityksen ”ihmeelle”. Sananvapaus ja tieteellinen mielenlaatu on turvattu Intian perustuslaissa.

Vangitseminen uhkasi

Tapaus on herättänyt runsaasti huomiota kansainvälisessä mediassa ja ihmisoikeusjärjestöissä. Rationalistit ja humanistit julistivat tukensa Edamarukulle.

ILMOITUS

Hänen tilanteensa paheni kun delhiläinen tuomioistuin teknisistä syistä eväsi Edamarukun vetoomuksen ennakkopäätöksestä, että mahdollinen rikossyyte voitaisiin käsitellä ilman vastaajan pitämistä vangittuna. Vaikka virallista syytettä tai oikeusjuttua ei ole vielä olemassa, näytti ilmeiseltä, että Edamaruku tultaisiin välittömästi pidättämään ja hän odottaisi mahdollista tutkintaa ja syytteitä epämääräiseksi ajaksi vangittuna.

Tässä tilanteessa Suomen Humanistiliitto kutsui Sanal Edamarukun Helsinkiin. Hänen matkansa järjesti pitkäaikainen kollega ja ystävä opetusneuvos Pekka Elo, joka on Suomen Humanistiliiton puheenjohtaja ja Rationalist International -järjestön kunniajäsen.

Suomessa Sanal Edamaruku aikoo vierailla eri humanistiryhmissä sekä Unesco-kouluissa.