Perttu Lepän käsikirjoittama ja ohjaama Pitkä kuuma kesä (1999) on vahvoilla valittaessa kotimaisen elokuvan kaikkien aikojen nuorisokuvausta. Komediallinen draama sai valmistuttuaan myös vähän erikoista huomiota, kun painosten kuningas Kalle Päätalo pahoitti siitä mielensä.

Syynä se, että elokuvan rokkibändi on nimeltään Kalle Päätalo. Se ei välttämättä ole kovin onnistunut nimivalinta, mutta rinnastuu kyllä luontevasti todellisen elämän nuorten alan ihmisten valintoihin.

Tämä tarkoittaa tietysti Hassisen konetta: joensuulainen yhtye otti nimensä ompelukoneliikkeen mukaan.

Tältä pohjalta faktan ja fiktion yhteys on elokuvassa mukavasti kohdallaan, sillä Pitkä kuuma kesä sijoittuu Joensuuhun. Elokuva kertoo Kalle Päätalo -bändin yrityksistä päästä kunnon lentoon ns. suomirockin syntymävuonna 1980.

Leffassa on hyvä, todella eläväinen tuntuma kuvatun aikakauden henkiseen ilmastoon. Muun maailman murheet ja vanhemmat jäävät taustalle, varsinkaan olohuoneen sohvilla löhöävistä isistä ei ole esimerkillisiksi tiennäyttäjiksi jälkikasvuilleen.

ILMOITUS

Nuoret etsivät ilmaisukanavia levottomuudelleen, kuka mitenkin. Etualalle nousevat kaikille maistuva perskännibailaus (vrt. nykypäivä) ja keskushenkilöitä polttavat haaveet muusikon urasta.

Päähenkilöitä ovat Helsingistä Joensuuhun muuttava hiljaisen oloinen Patu (Unto Helo) sekä paikallinen nouseva rock-suuruus Lajunen.

Viime mainitun roolissa on tuolloin 21-vuotias Mikko Hakola, siviilissä sähköasentaja. Hakola on olemukseltaan sympaattinen yhdistelmä rotevaa raskaansarjan nyrkkeilijää ja eloisaa pikkupoikaa.

Lepän henkilöohjaus ja ylipäänsä näyttelijätyöskentely ovat vahvoilla. Samaa on sanottava dialogista ja sitä siivittävästä itäisestä murreirrottelusta.

Tuloksena on mutkaton nuorisokuvaus, jossa on aitoa ääntä, vimmaa ja herkkyyttä. Tällaisena Pitkä kuuma kesä kestää mainiosti myös aikuisen katsannon.

Muissa keskeisissä rooleissa nähdään muun muassa Hanna-Mari Karhinen (Noora), Timo Lavikainen (Kukkonen), Aino Seppo, Ulla Tapaninen ja Pekka Valkeejärvi.

Musiikkina kuullaan muun muassa Kalle Päätaloa, Hassisen Konetta, Pelle Miljoonaa ja Eppu Normaalia.

Pitkä kuuma kesä. Yle Teema lauantai kello 21.00.