– Aina kun tulee puhe Itämerestä, aletaan puhua kokemuksista, sanoo Markku Heikkilä.

– En ole nähnyt, että Itämerta olisi esitelty henkilökohtaisesta näkökulmasta, jatkaa Harri Ekebom.

He ovat kirjoittaneet kuvateoksen Meremme – Itämeri oikeassa valossa. Tänään Turussa julkistettu kirja on ensimmäinen henkilökohtaisiin kokemuksiin perustuva julkaisu, joka käsittää alle 20 haastattelua ihmisistä Itämeren Suomen rannikoilla.

Ihmiset kokevat Heikkilän mukaan Itämeren ihanana ja rakastettavana, mutta aivan yhtäkkiä se voi tuntua pelottavalta ja kunnioitettavalta. On ihmisiä, jotka ovat menettäneet omaisiaan meren syliin.

Heikkilä muistaa haastatelluista reposaarelaisen Laila Vainion, jonka ainoana toiveena on, että hänen maalliset jäännöksensä sirotellaan Itämereen.

ILMOITUS

Utön saareen muuttanut lintuharrastaja Jorma Tenovuo tilittää, miksi hän kiintyi ulkosaaristoon ja lintuharrastukseen yhden ainoan luontotapahtuman vuoksi. Tenovuota ei ole kirjaan haastateltu, vaan häntä koskeva osa on lainauksia lintumiehen blogista.

Kuvataiteilija Harro Koskisen vene on rikki ja selkää särkee. Kökarin venesatamaan lipuu talonpoikaispurjevene. Tämän kokemuksen jälkeen Koskinen on tunnettu taitavana purjehtijana allmogeveneillä.

Karita Mattila kertoo tunteistaan raskaan kiertueen jälkeen saadessaan kuunnella Sibeliuksen Finlandiaa kesämökillään Paraisten saaristossa. Hesburger-yhtiöiden ”hampurilaiskeisari” Heikki Salmela ottaa reippaasti kantaa itämeren rehevöitymiseen.

Kolminkertainen purjehduksen maailmanmestari Sari Multala erittelee suhdettaan Itämereen. Julkkisten valitseminen haastatelluiksi auttaa varmastikin ihmisiä ymmärtämään Itämeren tärkeyden – ”niin hyvässä kuin pahassakin”. Hankolaisen kalastajan Magnus Ekströmin haastattelu tuo esiin ”tavallisen ihmisen” näkökulman.

Meremme Itämeri toisessa valossa, teksti: Markku Heikkilä, Harri Ekebom, kuvat: Johannes Lahti, Pekka Vainio, kustantaja: Kirjakaari, 2012