Lehtikuva/ Antti Aimo-Koivisto

Älypuhelinten myynnissä kompuroinut Nokia ilmoitti torstaiaamuna leikkaavansa yhteensä 3700 työpaikkaa Suomessa. Maailmanlaajuisesti yhtiö aikoo vähentää 10000 työpaikkaa.

Suomessa leikkaukset iskevät muun muassa Saloon, jossa tehdas suljetaan kokonaisuudessaan. Oulun tuotekehitysyksikössä irtisanotaan väkeä ja Saksan Ulmin sekä Kanadan Burnabyn toimipisteet lakkautetaan.

Suomen henkilöstövähennyksistä 850 tulee Salon tehtaalta. Tutkimus- ja tuotekehitysyksikkö jatkaa vielä toimintaansa Salossa. Isku on kova kaupungille, josta on muutamassa vuodessa lähtenyt viitisentuhatta teollista työpaikkaa.

Nokian mukaan irtisanomiset toteutetaan vuoden loppuun mennessä.

Metalliliitto tuomitsee Nokian menettelyn

Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto tuomitsee jyrkästi Nokian päätöksen sulkea Salon tuotantolaitoksensa. Metalliliitto pitää Aallon mukaan Nokian päätöstä perusteettomana ja hätiköitynä.

ILMOITUS

– Tässäkö on kiitos henkilökunnalle sen vuosikymmenten aikana tekemästä työstä, joka nosti Nokian kukoistukseen, Aalto kysyy. Hän muistuttaa, että Nokian työntekijöissä on monia, jotka ovat työskennelleet yhtiön palveluksessa todella pitkään, jopa vuosikymmeniä.

Yhtiön johdon tekemät virheet kaatuvat nyt henkilökunnan kannettavaksi. Metalliliitto korostaa, että Nokialla on erittäin osaavia ja ammattitaitoisia työntekijöitä. He ovat tehneet parhaansa, mutta sekään ei näköjään riitä.

Nokian ongelmat ovat olleet tiedossa jo pitkään ja yhtiöllä olisi ollut aikaa laittaa asiansa kuntoon. Nyt johdon kyvyttömyydestä kärsivät ne, jotka ovat Nokian huonontuneeseen tilanteeseen kaikkein vähiten syyllisiä.

Aalto muistuttaa, että lopetuspäätös koskettaa syvästi nokialaisten ja heidän perheenjäsentensä lisäksi myös koko Salon kaupunkia ja lähiympäristöä.

Erityisen raskaaksi tilanteen tekee se, että vielä neljä kuukautta sitten yhtiön johto kiitteli Salon tehtaan merkitystä. Lakkauttamisesta ei tuolloin ollut tietoakaan. Tällainen politiikka on omiaan murentamaan luottamusta myös muuhun yhtiön toimintaan.

Lopettamispäätös on myös erittäin kova kolaus suomalaiselle alan osaamiselle.

Vähin, mitä Nokia nyt voi tehdä, on se, että yhtiö kantaa oman vastuunsa Salon tehtaalta irtisanottavien tulevaisuudesta. Hyvän mallin tähän antaisi Aallon mukaan Nokian Saksan Bochumissa noudattama politiikka.

– Nyt on tehtävä kaikki sen eteen, että irtisanottavat eivät joudu tyhjän päälle. Tässä tarvitaan myös yhteiskunnan tukiverkkojen vahvaa toimintaa. Päävastuu on kuitenkin irtisanovalla yrityksellä eli Nokialla, Aalto sanoo.

Vähennysten määrä yllätti

Nokian henkilöstö aavisteli, että jotain tapahtuu, mutta väenvähennysten määrä oli silti yllätys.

– Aavistelimme, että jotain tapahtuu, mutta olivathan vähennykset tosi suuria, sanoo Ylen haastattelema yhtiön ylempien toimihenkilöiden luottamusmies Mikko Lintunen.

– Taistelemme aikaa vastaan, ja näyttää siltä, että joudumme säästämään monesta paikasta, jatkoi Lintunen.

Osake lähti syöksyyn

Nokian osake on lähtenyt heti kovaan laskuun Helsingin pörssissä.

Nokian osake oli kaupankäynnin alussa lähes kuuden prosentin pudotuksessa. Yhden osakkeen arvo oli noin 2,1 euroa.