Lehtikuva/ SHAAM NEWS

Houlan joukkomurhan syyllisiksi epäillään presidentti Assadin likaisen työn tekijöitä, puolisotilaallisia shabiha-ryhmiä.

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan silminnäkijäkertomukset viittaavat siihen, että Houlan kaupungin lähellä viime perjantaina tapahtuneen joukkomurhan tekijät olivat niin kutsuttuja shabihoita.

Samanlaisia, usein mustiin puettuja shabiha-joukkoja on epäilty myös useista muista julmimmista raakuuksista Syyrian kansannousun aikana.

Presidentti Bashar al-Assadin uskotaan käyttävän alun perin rikollisjoukkioista koostuvia shabihoja likaiseen työhön kuten pieksämiseen, murhaamiseen, raiskauksiin, tuhopolttoihin, pelotteluun ja uhkailuun.

Shabihat eli aaveet ovat lähtöisin rikollisjoukkioista.

Shabiha-ryhmät toimivat sekä armeijan että poliisin organisaation ulkopuolella. Niiden avulla Assad on voinut ”ulkoistaa” osan väkivallasta: tapahtumapaikoilla ei nähdä univormupukuisia miehiä, vaan joitakin epämääräisiä joukkioita.

Houlan joukkomurha

Houlan alueella, ennen kaikkea Taldoun kylässä, tapettiin perjantaina 108 ihmistä. Uhreista 49 oli lapsia, 34 naisia ja 25 miehiä.

ILMOITUS

YK on vahvistanut tiedon, jonka mukaan alle 20 uhreista kuoli raskaiden aseiden tulituksessa. Loput tapettiin lähietäisyydeltä tuliaseilla, veitsillä ja kirveillä. Joillakin – myös lapsilla – oli kädet sidottu nippusiteillä.

Tämän hetkisten tietojen mukaan alueella oli perjantaina alkuiltapäivästä Assadin vastainen mielenosoitus. Armeija ampui kohti mielenosoittajia ja ilmeisesti kapinalliset ampuivat kohti armeijaa. Tämän jälkeen armeija ampui raskailla aseilla kohti Taldouta. Shabihoiksi epäillyt tappajat tunkeutuivat kylään illalla ja alkoivat murhata talo talolta edeten.

Aaveiden liigat

Shabiha tarkoittaa arabiaksi aaveita. Tätä nimeä ryhdyttiin aluksi käyttämään Syyrian suurimman Välimeren satamakaupungin Latakian rikollisjoukkioista.

Shabihat salakuljettivat aseita, tupakkaa, viihde-elektroniikkaa, bensiiniä sekä (usein Libanonissa varastettuja) autoja ja moottoripyöriä. Liigojen uskotaan sekaantuneen myös prostituutioon sekä suojelurahojen kiristämiseen.

Latakian lisäksi myös muissa rantakaupungeissa kuten Baniasissa ja Tartusissa alettiin puhua shabihoista.

Bashar al-Assadin isä Hafez al-Assad nousi kaappauksella valtaan Syyriassa vuonna 1971. Joidenkin tietojen mukaan Assadien suvun ja shabihojen symbioosi olisi peräisin jo tuolta ajalta. Ainakin 1990-luvulta lähtien sitä pidetään selvänä.

Suku ja rikolliset

Yhteistyö toimi siten, että poliisin ei annettu puuttua shabihojen toimiin. Vastavuoroisesti shabihat olivat Assadien käytettävissä, kun tarvittiin epävirallista väkivaltaa.

Väitteiden mukaan shabihat saivat aseita Hafezin veljen Rifaat al-Assadin johtamien armeijan yksiköiden kautta.

Suurin osa shabihoista on Assadien tavoin shiiamuslimeihin kuuluvia alaviitteja, mutta joukossa on myös sunneja. Assadien suvun kotikaupunki, Latakian lähellä sijaitseva Qardaha, on ilmeisesti hyvin edustettuna.

Alaviittivähemmistö hallitsee myös armeijan, hallituksen ja turvallisuuspalvelujen johtopaikkoja.

Kahden Bashar al-Assadin serkun, Fawwaz al-Assadin ja Munzir al-Assadin uskotaan kuuluvan shabihan johtajiin. Euroopan unioni liitti heidät tämän vuoksi pakotelistalleen viime vuoden toukokuussa.

Toisten lähteiden mukaan shabihoilla ei ole selkeää organisaatiota eikä johtorakennetta, vaan eri ryhmät toimivat pitkälti omillaan.

Protestoijia tappamassa

Shabihoista alkoi 1990-luvun loppua kohti tulla vähän liiankin mahtavia. Useiden lähteiden mukaan Bashar al-Assad sai isältään tehtäväksi järjestyksen palauttamisen Latakiaan.

Bashar jatkoi kurinpalautusta Latakiassa tultuaan isänsä kuoltua presidentiksi kesällä 2000. Kampanja siisti joitakin räikeimpiä piirteitä shabihan touhuista, mutta varsinaisesti rikollisjoukkojen mahti ei kärsinyt.

Syyrian kansannousun alettua keväällä 2011 shabihoista tuli taas Assadille hyödyllisiä. Ensimmäisen kerran heidät mainitaan maaliskuussa 2011, jolloin shabihoiden sanotaan ampuneen Latakiassa mielenosoittajia konekivääreillä varustetuista autoista sekä tarkka-ampujina katoilta. 21 ihmistä kuoli.

Shabihoiden kerrotaan toimineen yhteistyössä Basharin veljen Maher al-Assadin komentaman armeijan neljännen panssaridivisioonan kanssa.

Seuraavina kuukausina shabihan sanotaan osallistuneen mielenosoitusten tukahduttamiseen ja siviilien surmaamiseen ainakin Baniasissa, Homsissa, Jablassa, Tell Kalahin kylässä sekä Damaskoksen al-Midanin kaupunginosassa.

Sunnien kimpussa

Shabihat ovat kärjistäneet kriisissä uskonsodan piirteitä tekemällä nimilistoja sunneista ja tappamalla heitä sekä polttamalla ja ryöstämällä sunnien taloja.

Väitetään myös, että shabihat ovat tappaneet sellaisia poliiseja ja vakinaisen armeijan sotilaita, jotka ovat kieltäytyneet siviilien surmaamisesta. Korkea-arvoisin uhri olisi prikaatinkenraali, joka tapettiin kahden poikansa kanssa runsas vuosi sitten.

Shabihasta tulevat mieleen serbialaisen ammattirikollisen Arkanin eli Željko Ražnatovicin rikollisista ja jalkapallohuligaaneista kokoamien joukkojen, Arkanin tiikereiden, hirmuteot Bosnian sodassa 1990-luvulla.

Shabihoita on verrattu myös Hosni Mubarakin mielenosoittajien ahdisteluun käyttämiä baltagia-ryhmiin Egyptissä sekä Jemenin Ali Abdullah Salehin balatia-joukkioihin.

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi 142eur

Tarjous uusille kestotilaajille!

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi nyt vain 142€ – säästä 20 euroa.
Voit maksaa tilauksesi 3, 6 tai 12 kuukauden erissä. Kestotilaajana saat lukuoikeuden myös digilehteen.
Tarjous uusille kestotilaajille on voimassa 18.4. saakka.

Tilaa tästä!