Roy Bäckström/Ravintolapäivä

Suomesta alkunsa saanut, palkittu Ravintolapäivä leviää jo ulkomaillekin. Viidettä Ravintolapäivää vietetään lauantaina 19. toukokuuta.

Viides Ravintolapäivä rikkoo kaikki ennätykset, mukaan on ilmoittautunut yli 600 ravintolaa 17 eri maassa. Eniten yhden päivän ravintoloita on Helsingissä, yhteensä 287.

– Ravintolapäivästä on helppo innostua, koska se antaa helpon ja houkuttelevan mahdollisuuden toteuttaa unelma omasta ravintolasta yhdessä muiden kanssa, kertoo Timo Santala, yksi Ravintolapäivän perustajista.

– Ravintolapäivän avainsana on vapaus.

Ravintolapäivänä aukaisee ovensa Euroopan ensimmäinen Pohjois-Korealainen ravintola, joka tarjoilee anti-imperialistisen Pitkä Marssi -menun.

Ravintolapäivä on ruokakarnevaali, jonka tarkoituksena on kannustaa ihmisiä perustamaan väliaikaisia ravintoloita, kahviloita ja baareja yhden päivän ajaksi.

Suomesta alkunsa saanut Ravintolapäivä leviää vauhdilla ulkomailla. Uusina maina mukaan ovat ilmoittautuneet USA, Kanada, Italia, Portugali, Kreikka, Unkari, Tsekki, Puola ja Belgia.

Aiemmin osallistuneista mukana ovat Suomen lisäksi Japani, Saksa, Sveitsi, Itävalta, Ruotsi, Islanti ja Viro.

ILMOITUS

Lasten mehubaari ja paistettuja ötököitä

Berliinissä saa gourmet-hampurilaisia kattoterassilla ja Prahassa brunssia taidestudion sisäpihalla. Tallinnaan syntyy koirakahvila ja Italian Piemontessa ravintola avautuu vanhan viinikellarin edustalle.

Baselissa Sveitsissä ”kulttuurishokkiruokaa” valmistava ravintola löytyy keskeltä junaraiteita St. Johannin rautatieaseman kupeesta. New Yorkin Bronxissa Olga Henriquez tarjoilee Latinalaisen Amerikan makuja äitinsä resepteillä.

Suomessa Ravintolapäivän historian nuorimmat osallistujat löytyvät Tuusulasta, missä 3- ja 5-vuotiaat Iris ja Helmi Vesalainen perustavat mehubaarin. Blokkarina toimii 1,5-vuotias pikkuveli Nestori ja portsarina Maire-koira.

Ravintola Ötökkä Helsingin Viikissä maistattaa Aasiassa suosittuja rouskuvia uppopaistettuja heinäsirkkoja. Epikurio taas on koostanut menunsa Suomen googletetuimmista ruokaresepteistä vuonna 2011.

Hietalahden rantaan Helsingissä aukeaa Punainen Sakara, Euroopan ensimmäinen Pohjois-Korealainen ravintola, joka tarjoilee anti-imperialistisen Pitkä Marssi -menun.

Kotkassa roller derby -joukkueen tytöt tarjoilevat vohveleita rullaluistinten päällä Rolling Waffles -kioskissaan.

Koffin puistossa Helsingissä grillataan kobe-härkää ja yhdet illan parhaista juhlista löytyvät afrikkalaisia makuja tarjoilevasta Ghana Nightlife Snägäristä.

Suosittu, palkittu ja iloinen päivä

Ravintolapäivä on saanut laajasti tunnustusta ja palkittu moneen kertaan.

Viime joulukuussa Ravintolapäivä palkittiin Opetus- ja kulttuuriministeriön Suomi-palkinnolla, Helsingin kaupungin kulttuuri- ja kirjastolautakunta puolestaan valitsi tapahtuman vuoden 2011 Kulttuuriteoksi ja Glorian Ruoka ja Viini vuoden 2011 ruokailmiöksi.

Kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki on sanonut Ravintolapäivän olevan ruokakulttuuriteko, ”jonka vaikutus suomalaiseen ravintolakulttuuriin on luultavasti suurin sitten keskioluen vapautumisen”.

Ruokakulttuurin professori Johanna Mäkelä pitää päivää esimerkkinä siitä, kuinka ruoka voi synnyttää uudenlaista yhteisöllisyyttä.

Ensimmäinen Ravintolapäivä syntyi helsinkiläisten ystävysten Antti Tuomolan, Olli Sirénin ja Timo Santalan ideasta. Ravintolapäivä eteni ideasta käytäntöön hyvin nopeasti ja ensimmäistä Ravintolapäivää vietettiin 21.5.2011.

Sana tapahtumasta kulki suusta suuhun ja levisi sosiaalisessa mediassa – mukaan houkuteltiin tuttuja ja tuntemattomia.

– Ravintolapäivän ytimessä on yhteinen juhla ruuan ja juoman ympärillä, kuvailee Timo Santala.

Vuosi sitten ensimmäisenä Ravintolapäivänä mukana oli vajaat 40 ravintolaa yhteensä 13 eri paikkakunnalle Suomessa. Laajan uutisoinnin seurauksena Ravintolapäivän suosio kasvoi räjähdysmäisesti: Neljäntenä Ravintolapäivänä helmikuussa 2012 mukana oli jo lähes 300 ravintolaa melkein 50 eri paikkakunnalla 12 eri maassa.

Ravintolapäivää juhlitaan neljä kertaa vuodessa, noin kolmen kuukauden välein.

Ravintolapäivä 19.5.2012.

Ilmoittautuminen ravintolanpitäjäksi huomiseen tapahtumaan jatkuu lauantaihin asti. Tarkat tiedot kaikista Ravintolapäiväksi avautuvista ravintoloista löytyvät nettisivuilta.

Ravintoloita voi päivän aikana selata Ravintolapäivän mobiilisovelluksilla, jotka ovat ilmaiseksi ladattavissa.