Lehtikuva/ MICHAEL KAPPELER

Punavihreä hallitus jatkaa Nordrhein-Westfalenissa sosialidemokraattien tuntuvan voiton ansiosta. Piraatit pääsivät sisään maapäiville, Linke lensi ulos.

SPD nousi kahdentoista vuoden katkeaman jälkeen maapäivien suurimmaksi puolueeksi (39,1 %). Aiemmin sosialidemokraatit johtivat suvereenisti Saksan runsasväkisintä osavaltiota neljän vuosikymmenen ajan.

Jo edellisissä vuoden 2010 vaaleissa CDU kärsi kirvelevän tappion, mutta pysyi niukasti SPD:n edellä. Demarit ja vihreät muodostivat vähemmistöhallituksen, joka nojasi oppositiossa olleen vasemmistopuolue Linken tukeen. Hallitus kaatui huhtikuussa erimielisyyksiin budjetista.

Sosialidemokraattien liki viiden prosenttiyksikön voitto henkilöityy pitkälti pääministeri Hannelore Kraftiin, johon tunnetaan luottamusta yli puoluerajojen. Vihreiden kannatus kääntyi laskuun, mutta tulos (11,3 %) takaa yhdessä SPD:n kanssa enemmistön maapäivillä.

Piraattipuolue nousi lyhyen ajan sisällä jo neljännen osavaltion maapäiville.

Merkelin kruununprinssin mahalasku

Kristillisdemokraattien kärkiehdokkaalle Norbert Röttgenille puolueen tappio, yli kahdeksan prosenttiyksikköä, oli myös henkilökohtainen takaisku. Hän on Angela Merkelin luotettu, liittohallituksen ympäristöministeri, jota on yleisesti pidetty Merkelin seuraajana CDU:n johdossa ja mahdollisena tulevana liittokanslerina.

CDU:n tulos (26,3 %) on huonoin kautta aikojen. Röttgen kantaa siitä suuren vastuun tehtyään vaalikamppailussa useita virheitä. Tappion jo häämöttäessä hän julisti vaalit äänestykseksi Merkelin linjasta Euroopan talousongelmien ratkaisemiseksi ja arveli näin hankkivansa lisää kannatusta puolueelleen. Tulos oli päinvastainen.

ILMOITUS

Nordrhein-Westfalenin takaisku oli jatkoa CDU:n osavaltiovaaleissa kärsimien tappioiden sarjaan. Se ajaa Merkelin yhä ahtaammalle ja on huono enne syksyn 2013 liittopäivävaaleja ajatellen.

Liberaalit pelastuivat, Linke vajosi

Vielä kuukausi ennen vaaleja näytti selvältä, että FDP putoaa maapäiviltä. Pidetyn ex-puoluesihteerin Christian Lindnerin valinta kärkiehdokkaaksi muutti tilanteen. CDU menetti hänen ansiostaan kannattajia, jotka pelastivat FDP:n. Sen tulos (8,6 %) on edellisvaaleja parempi.

Piraattipuolue nousi lyhyen ajan sisällä jo neljännen osavaltion maapäiville. Se söi kannatusta etenkin Linkeltä, mutta myös vihreiltä.

Linke menetti yli puolet edellisvaalien 5,6 prosentin kannatuksesta. Sen suurimpia ongelmia ovat heikko perusjärjestötason organisaatio ja jääminen mediassa johtavien puolueiden varjoon. Linke sai hallitusta tukiessaan läpi useita tavoitteitaan, mutta julkisuudessa ne näkyivät hallituksen ansioina.

Suurimpana syynä tappioihin niin Schleswig-Holsteinissa edellisviikonloppuna ja nyt Nordrhein-Westfalenissa kuitenkin on Linken johdon jatkuva kriisi.

Rüdiger Sagel, Nordrhein-Westfalenin maapäiväryhmän tähänastinen varapuheenjohtaja, sanoo Neues Deutschlandissa Linken tarvitsevan uuden alun. ”Puolueen täytyy lopettaa ryhmittymien välinen kiistely ja valtataistelu, laajentaa aihepiiriään ja muotoutua uudelleen moderniksi sosialistiseksi puolueeksi.”

Linkellä on puoluekokous Göttingenissä kesäkuun alussa. Puoluehallituksen työvaliokunta ja osavaltiopuolueiden johtajat kokoontuvat huomenna tiistaina valmistelemaan kokousta ja yrittävät saada selvyyttä muun muassa siihen, keitä on lopulta ehdokkaana puolueen puheenjohtajiksi. Oskar Lafontainen, 68, huhutaan tekevän ”väyryset” ja haluavan palata puolueen johtoon.