Ajatuspaja Laitoksen mukaan rasistinen äärioikeisto ja uusnatsit ovat aktivoituneet Helsingissä. Aiemmin niiden toiminta on tapahtunut pääasiassa internetissä, mutta nyt siihen pyritään yhdistämään myös kaduilla tapahtuva suora toiminta.

”Helsingin natsiongelmasta” Laitoksessa kirjoittavat maanantaina ilmestyneessä jutussa Mikael Brunila ja Dan Koivulaakso.

Syksyllä heiltä on yhdessä Li Anderssonin kanssa tulossa Into-kustannuksen julkaisemana kirja Äärioikeisto Suomessa. Kustantajan kirjaesittelyn mukaan kehitys Suomessa seuraa muualta Euroopasta tuttua kaavaa. Kun uusnatsien on muuten vaikea toimia, on äärioikeisto pyrkinyt sisäsiistiksi ”maahanmuuttokritiikin” avulla.

Brunilan ja Koivulaakson kirjoituksen mukaan Helsingin natsikollektiiveja ovat Pride-hyökkäyksestä tunnetuksi tullut Kansallinen vastarinta sekä rocktapahtumia järjestänyt Musta sydän.

Jälkimmäisen kerhotila sijaitsee Roihupellon teollisuusalueella. Tilan vuokranneen osakeyhtiön hallituksessa istuu henkilö, joka vuonna 1998 sai 11 kuukauden ehdottoman vankeustuomion 30 natsiskinin hyökkäyksestä Kontulassa jalkapalloa pelanneiden somalien kimppuun.

ILMOITUS

Suojelupoliisi ei ole pitänyt äärioikeistoa merkittävänä uhkana, mutta Brunilan ja Koivulaakson kokoamien tietojen mukaan esimerkkejä äärioikeiston viime aikojen väkivaltaisuuksista löytyy Helsingin lisäksi Turusta, Joensuusta ja Savonlinnasta.

Kirjoittajat toteavat sekä viranomaisten että niin sanotun sisäsiistin äärioikeiston eli “maahanmuuttokriitikoiden” pyrkivän aktiivisesti vähättelemään äärioikeiston uhkaa.

”Sisäsiistin äärioikeiston rasistinen agenda on kuitenkin luonut itseluottamusta kaduilla toimiville ryhmille.”

Ylen viime viikolla julkaiseman uutisen mukaan EU-aluetta koskevan vuonna 2009 tehdyn selvityksen mukaan pääkaupunkiseudulla asuvista somaleista kolmannes on joutunut oman ilmoituksensa mukaan rasistisen rikoksen uhriksi. Tätä enemmän rasistisista rikoksista ilmoittivat vain Tshekissä asuvat romanit.

Kirjoitus Helsingillä on natsiongelma